veliki skandal

Partner smijenjene potpredsjednice EP-a priznao da je primio mito od Kataraca

15.12.2022 u 22:39

Bionic
Reading

Francesco Giorgi, partner smijenjene potpredsjednice Europskog parlamenta (EP) Eve Kaili, priznao je da je sudjelovao u korupcijskom skandalu u koji je upleten Katar, izjavila su Reutersu dva upućena izvora u četvrtak.

Priznanje belgijskim istražiteljima prvi je objavio belgijski list Le Soir i talijanski La Repubblica.

Giorgijevo priznanje da je od Katara primao mito kako bi utjecao na odluke EP-a "velika je stvar" za istragu, rekao je izvor.

Dodao je da je Giorgi, asistent u EP-u, branio Kaili da nije učinila ništa loše. Grčka zastupnica, koja je u ponedjeljak smijenjena s položaja potpredsjednice EP-a, tvrdi da je nevina. I Katar tvrdi da nije podmićivao eurozastupnike.

"Katar kategorički odbacuje sve pokušaje da ga se poveže s optužbama za kaznene djela. Svako povezivanje katarske vlade s objavljenim tvrdnjama je neutemeljeno i teška dezinformacija", rekao je Reutersu neimenovani katarski dužnosnik.

U svome priznanju, Giorgi je također rekao da su belgijski eurozastupnik Marc Tarabella i talijanski Andrea Cozzolino, u čijem je uredu radio, primili novac od Katara, rekao je izvor.

No, nije poznato je li za to iznio ikakve dokaze, navodi Reuters.

EP je u četvrtak prekinuo rad na svim dokumentima koji se tiču Katara, a predsjednica parlamenta Roberta Metsola rekla je europskim čelnicima da će provesti reforme kako bi se spriječili takvi korupcijski skandali.

  • +15
Eva Kaili Izvor: EPA / Autor: JALAL MORCHIDI