KOMADINA U RIJECI

'Partizanski general Tuđman obranio je avnojevske granice'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2015 18:51
  • Objavljeno 04.05.2015 u 18:51
Zlatko Komadina Vojko Obersnel

Zlatko Komadina Vojko Obersnel

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Svečanom akademijom u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u ponedjeljak je proslavljena 70. obljetnica oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu, a predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko tom je prigodom rekao kako je povijesna istina da Rijeku i Riječane karakterizira snažna volja za slobodom i priključenje matici Hrvatskoj, što se potvrdilo i u Drugome svjetskom ratu

Leko je rekao da antifašističke žrtve nisu bile uzaludne, ali i da sloboda nikada nije do kraja osvojena jer je mogu imati samo oni narodi koji su se spremni uvijek za nju boriti. Istaknuo je da je danas borba za slobodu zapravo borba za ljudska prava, temeljne slobode i zaštitu prava nacionalnih manjina te da su u njima sadržane vrijednosti antifašizma.

'Borba za demokratski ustroj, pravnu državu i vladavinu prava također su vrijednosti koje mogu potvrditi da smo bili na pravome putu kada smo se borili za samostalnost, neovisnost i cjelovitost Hrvatske', rekao je Leko.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je Dan oslobođenja Rijeke 3. svibnja simbol velike pobjede antifašističkih snaga protiv sile zla, ideologije rasnih zakona, imperijalizma i podjela.

Podsjetio je da je u bitki s njemačkim snagama za oslobođenje Rijeke poginulo nekoliko tisuća partizana. Ističući da je Rijeka uvijek bila dio civilizirane Europe, Komadina je rekao da su Riječani, Gorani i Primorci bili u prvim redovima izgradnje države na temeljima antifašizma, demokracije i tolerancije.

Također je istaknuo kako je 'povijesna činjenica da je Hrvatska u avnojevskim granicama stvorena pod vodstvom Josipa Broza Tita' te da ona - da nije bilo partizanskoga generala Franje Tuđmana - u tim granicama ne bi bila obranjena.

Gradonačelnik Vojko Obersnel
rekao je kako je važno istinu prenijeti novim generacijama, ocjenjujući kako je 'zastrašujuće da Hrvatska gotovo ništa nije naučila iz svoje povijesti pa, umjesto da danas slavimo ravnopravno s drugim narodima, mi ponovno raspravljamo o NDH koju mnogi sve otvorenije smatraju pravim temeljem hrvatske državnosti'.

Spomenuo je i nastojanje da se 'termin antifašizam učini besmislenim ili krivim, da ga se izjednači s komunizmom', ocjenjujući da antifašizam 'nije komunizam, ali je istina da su u Hrvatskoj svi komunisti bili antifašisti i da su oni poveli u borbu protiv fašizma, pa onda i sve druge antifašiste koji nisu vjerovali u komunizam'.

Obersnel je rekao kako je istina da je i 's antifašističke strane u ratu i u komunističkoj Jugoslaviji nakon njega bilo zločina za koje nema opravdanja i koje uvijek treba osuditi' te da nas 'ono što su naši borci izborili u Drugome svjetskom ratu treba uvijek ispuniti ponosom'.

Istaknuo je da su 'u europskoj Rijeci svi doma, a gosti dobrodošli' te da bez žrtava i pobjeda antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Rijeka nikada ne bi bila grad kakav je danas, grad koji su mnogi željeli, koji je znao sačuvati svoje vrijednosti i identitet.

Predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista Dinko Tamarut
poručio je svima koji, kako je rekao, nastoje revidirati povijest i pobijeđene nazvati pobjednicima da to neće proći.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke Rastko Schwalba
rekao je da je s riječju 'sloboda' hrvatska riječ prvi put ušla u zgradu riječkog kazališta upravo na svečanoj akademiji nakon pobjede, u povodu oslobođenja grada, ali ni tada ni danas nije isključila talijansku riječ 'liberta'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!