dva puta otkazani zbog pandemije

Parlamentarni izbori u Siriji, treći otkako je izbio rat

19.07.2020 u 08:39

Bionic
Reading

Sirija u nedjelju održava treće parlamentarne izbore otkad je 2011. izbila prodemokratska pobuna protiv predsjednika Bašara al-Asada

Izbori su ove godine otkazani već dva puta od travnja zbog pandemije koronavirusa.

Birališta će u toj ratom razorenoj državi biti otvorena od 7:30 sati do 19 sati po lokalnom vremenu, na područjima koje kontrolira vlada.

Glasanje će se održati i na područjima gdje Damask ima samo djelomičnu kontrolu, poput provincija al-Hasakeh na sjeveroistoku, Idlib na sjeverozapadu i al-Raka na sjeveru.

Izbori se događaju više od mjesec dana nakon stupanja na snagu novih sankcija SAD-a nad ključnim dužnosnicima sirijske vlade, te dok državu pogađa sve dublja ekonomska kriza.

Za ulazak u parlament u kojem sjedi 250 zastupnika bori se oko 2,1 tisuće kandidata, u svih 15 sirijskih gubernija, pokazuju službeni podaci. Većina ih pripada vladajućoj stranci Baath i njoj sklonih političkih grupacija.

Izbori se održavaju dva dana nakon 20. godišnjice vlasti al-Asada koji je na toj funkciji zamijenio svog oca Hafeza nakon što je preminuo 2000. godine.

Službeni rezultati očekuju se u utorak. Asadova stranka Baath i njezini saveznici očekuju većinu u parlamentu koji se bira na četiri godine. Predsjednički izbori zakazani su za iduću godinu.

Kandidati za parlament birače su pokušali privući programima kojima dominiraju ekonomska i društvena pitanja, kao i obećanjima o zaustavljanju velikog rasta cijena i obnovi infrastrukture, u vrijeme dok je sirijsko gospodarstvo u slobodnom padu, a prema podacima Ujedinjenih naroda više od 80 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva.