hong kong

Parlamentarci pozvali Lam da se založi za 12 Hongkonžana zatvorenih u Kini

02.12.2020 u 07:25

Bionic
Reading

Više od 150 parlamentaraca iz 18 zemalja pozvalo je čelnicu Hong Konga Carrie Lam da intervenira kako bi osigurala pravdu za 12 osoba pritvorenih u kontinentalnoj Kini nakon što su iz grada pokušavali pobjeći brodom, od kojih najmlađa ima 16 godina

Dvanaestorica, u Hong Kongu suočenih s optužbama povezanim s antivladinim prosvjedima, zatvoreni su od 23. kolovoza kada su zatečeni na moru dok su pokušavali doći do demokratskog Tajvana, prenosi Reuters.

Kineske vlasti priopćile su prošlog tjedna da se članovi skupine optuženi za ilegalni prijelaz granice i njegovo organiziranje zbog čega im može biti izrečena kazna do sedam godina zatvora.

U pismu objavljenom kasno u utorak parlamentarci pozivaju Lam da posreduje u ime tih mladih ljudi kako bi im se zajamčila pravda.

"Ako to ne učinite bit će to grubo odricanje od vaše odgovornosti da služite narodu Hong Konga i osigurate njihovu dobrobit i sigurnost".

Parlamentarci traže da se dvanaestoricu vratiti u Hong Kong, omogućiti im se imenovanje pravnih zastupnika i pristup obiteljima.

Lam je kazala da će se dvanaestorica morati suočiti s pravdom u kontinentalnoj Kini i da će im njena vlada pružiti "potrebnu i izvedivu" pomoć.

Grupe za ljudska prava i demokratski aktivisti izrazili su strah zbog tretmana i uvjeta u kojima se uhićeni nalaze navodeći da im je zabranjen kontakt s obitelji i odvjetnicima.