nacionalni plan štednje

Pariz uveo prognozu o opskrbi strujom, građani će dobivati obavijesti koliko im je svaki dan električne energije dostupno

07.10.2022 u 10:47

Bionic
Reading

Francuska vlada predstavila je nacionalni plan štednje energije tijekom zime kako bi spriječila nestašicu, najavivši građanima svakodnevne prognoze o opskrbi strujom, ali i zatvaranje tople vode na daljinu

Francuski plan uključuje mjere kakve su uvele i druge zemlje, poput ušteda na javnoj rasvjeti, grijanja na nižim temperaturama i smanjene potrošnje tople vode u državnim institucijama.

No, Pariz je uveo i jednu novinu kako bi građane nagovorio da smanje potrošnju - prognozu o opskrbi strujom.

Građani bi svakog dana, nakon vremenske prognoze i između televizijskih emisija, trebali dobivati informacije o opterećenju električne mreže, popraćene zelenim žutim i crvenim simbolima koji će pokazivati koliko je struje dostupno, izvijestio je dnevnik Le Parisien u četvrtak.

Zeleni simbol poručivat će da je potrošnja električne energije u ravnoteži, a žuti iskazivati pritisak na opskrbu.

Crveni će pak upozoravati na mogući prekid u opskrbi i građanima poručivati da smanje potrošnju između 8 i 12 sati te od 18 do 20 sati, primjerice, da perilicu rublja i pećnicu koriste u drugo doba dana.

Mjere štednje ne uključuju i gašenje televizora, a vlada se nada da će prognoze doprijeti do 80 posto građana.

Javost je zaprepastila moguća izravna intervencija u potrošnju tople vode.

RTE ima mogućnost daljinskog zatvaranja tople vode između 12 i 14 sati, što bi na svojoj koži moglo osjetiti oko 4,3 milijuna kućanstava.

Potrošnja tople vode ograničavat će se umreženim brojilom za struju "Linky".

Pariz se sprema za nestašicu struje budući da je više od polovine od ukupno 56 nuklearnih elektrana izvan pogona zbog održavanja. Francuska značajan dio struje proizvodi upravo u nuklearnim elektranama.

Trenutno se ne zna hoće li elektrane ponovno proraditi do zime, kao što je vlada zahtijevala.

Problemi s nuklearnom energijom iskrsnuli su u nezgodnom trenutku, s obzirom na smanjenu dostupnost prirodnog pina zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Francuska je zbog energetske krize već ponovno pokrenula termoelektranu na ugljen u Saint-Avoldu, napominje agencija dpa.