poskupljenje

Dubrovčani troše najviše struje po kućanstvu u Hrvatskoj. Čeka ih gadna zima

24.09.2022 u 09:59

Bionic
Reading

'Dubrovnik troši najveću količinu električne energije po kućanstvu u Hrvatskoj i novo poskupljenje struje strašno pogoditi Dubrovčane', kazao je Nenad Kurtović, iz udruge Splitski potrošač specijaliziran za praćenje cijena i potrošnje električne energije

Kurtović je kazao za Slobodnu Dalmaciju da još nitko nije dao odgovor zašto se u Dubrovniku troši najviše struje u kućanstvima, ali pretpostavlja da je to zato što Dubrovčani osim što nemaju mogućnosti korištenja drugih energenata, nemaju dimnjaka u novim zgradama, ne koriste plin i imaju najdužu sezonu u odnosu na druge priobalne dijelove.

Napominje kako prosječno kućanstvo u ovom dijelu Hrvatske mjesečno zimi troši iznad 500 kWh struje, odnosno više od onoga što je za nižu cijenu struje u svojim mjerama propisala Vlada, jer nam je struja jedini energent.

Kurtović ističe kako potrošače priobalne Hrvatske čeka teška elektro- zima, a smatra kako smo kao potrošači mi na obali zbog Vladinih mjera nepravedno kažnjeni i da ćemo za grijanje plaćati puno više nego drugi dijelovi Hrvatske.

'Mi smo dovedeni u apsolutno neravnopravan položaj jer kontinentalni dio Hrvatske ima toplinsku energiju, prirodni plin, a mi na obali imamo cijelu potrošnju na struji koja u zimskom razdoblju po domaćinstvu iznosi 800 do 900 kilovat sati. Zaista smo u lošem položaju, a to nije mali broj kućanstava. U grupi velikih kućanstava koji troše preko 5000kWh godišnje je 340 tisuća kućanstava, što je milijun građana Hrvatske koji bi po odredbama Vladine Odluke narednih šest mjeseci trebali plaćati skuplju struju. Tu su svi, od Konavala do Istre, i to sve kućanstva gdje se stalno boravi i živi', zaključio je Kurtović.