STRAH OD PRECIZNIH APACHA

Paranoični Gadafi noću se skriva po bolnicama

27.05.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Libijski vođa Moamer Gadafi noću se skriva po bolnicama u strahu od preciznih projektila britanskih helikoptera Apache, a zapovjednici njegove vojske prestali su koristiti mobitele u strahu od prisluškivanja

Britanski obavještajci izvijestili su premijera David Camerona da je libijski vođa Moamer Gadafi postao paranoičan, da s prvim sumrakom odlazi u bolnice gdje se skriva već noćima, te da zapovjednici njegove vojske ne koriste mobitele i nisu u mogućnosti koordinirati akcije, piše britanski Guardian.

Izvještaj obavještajne službe MI6 Vijeću za nacionalnu sigurnost Cameronovog kabineta nagnao je premijera da autorizira visokorizičnu eskalaciju napada, koja uključuje angažman helikoptera Apache u Libiji i naredbu da se ubiju čelnici režima koji se kriju u naseljenim područjima.

Takvu odluku potvrdili su britanski dužnosnici koji sudjeluju na samitu G8 u Francuskoj.

Gadafijev režim uputio je gotovo očajnički apel za obustavom neprijateljstava, nudeći pregovore s pobunjenicima i obeštećenje žrtava konflikta.

Britanski helikopteri Apachi mogu letjeti na visini nižoj od 300 metara i projektilima uništavati cijeli niz meta, no vjerojatno će im trebati pomoć sa zemlje, od britanskih specijalaca i pobunjeničkih vođa.

Njihov angažman potreban je zbog Gadafijevog skrivanja po naseljenim područjima, koja nose veliki rizik od civilnih žrtava. Britanski diplomatski izvor objašnjava da je sada pravo vrijeme za intenziviranje napada.

'On se stalno seli s jednog mjesta na drugo, a čini se da je po noći riječ o različitim bolnicama. Mislimo da su i mnogi zapovjednici njegove vojske prestali koristiti mobitele u strahu od prisluškivanja', rekao je diplomat.

Francuski i britanski helikopteri bit će poslani u akciju u Libiji pod zapovjedništvo NATO-a čim budu spremni, potvrdio je u petak u Bruxellesu Charles Bouchard, zapovjednik NATO-ove operacije u Libiji.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe tvrdi da nije riječ o planu ubojstva Gadafija. 'Ne želimo ga ubiti jer mi nismo ubojice', rekao je Juppe.