BOLNA KUŠNJA

Papu je 'Vatileaks' teško pogodio

29.05.2012 u 20:56

Bionic
Reading

Benedikt XVI. osjeća bol zbog odavanja povjerljivih dokumenata, ali je rekao da je njegov sobar bio 'draga' osoba s kojom je bio 'blizak', istaknuo je u utorak ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi, demantirajući da su kardinali saslušani u istrazi o plasiranju tajnih dokumenata u javnost

'Papu je ovo teško pogodilo. Ovo je za njega bolna kušnja koju ipak pokušava razumjeti i rasvijetliti', rekao je otac Federico Lombardi na tiskovnoj konferenciji.

Benedikt XVI. je 'već neko vrijeme bio svjestan kako je nužna procjena' stanja u Vatikanu, budući je nakon višekratnog curenja informacija osnovao istražno povjerenstvo da to istraži.

Za izlazak iz ove krize trebat će poći 'teškim putem istine kako bi se ponovo uspostavilo povjerenje'. 'Ovo je teška kušnja za Papu i za Kuriju', priznao je mons. Lombardi. No, Papa i dalje treba 'uživati povjerenje Božjeg naroda koje i zaslužuje', kazao je.

Benedikt XVI. osjeća 'iskrenu tugu' zbog Paola Gabrielea s kojim je bio 'blizak, kojega je dobro poznavao, volio i poštovao', dodao je Lombardi. Gabriele je od 2006. radio kao Papin glavni sobar, a u srijedu ga je uhitila vatikanska žandarmerija zbog odavanja povjerljivih dokumenata.

Otac Lombardi je usto opovrgnuo neke informacije koje su se pojavile u talijanskim medijima: da je pet kardinala saslušano i da su u domu osumnjičenog pronađena pisma s adresama primatelja. Kazao je i da prošlog tjedna nitko više nije uhićen.

'Treba biti oprezan', preporučio je, dok su zaredala nagađanja o tome tko je odgovoran za organizirano iznošenje dokumenata kojim se možda htjelo kardinala državnog tajnika Tarcisia Bertonea natjerati da ode.

Na pravosudnom planu, istraga će se dovršiti koncem ovog tjedna ili početkom idućeg, dodao je. Moguće je i podnošenje tužbe na talijanskom sudu, ali će to ovisiti o ishodu istraga koje su trenutačno ograničene na Vatikan, istaknuo je Lombardi.

Plasiranje dokumenata u javnost osudio je u utorak i zamjenik državnog tajnika mons. Angelo Becciu u razgovoru za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano.

'Ono što je Benedikt XVI. pretrpio ružno je: objavljeni su dokumenti ukradeni iz njegova doma, i to ne samo osobna prepiska, već i informacije, razmišljanja (...), povjerljivi podaci koje je primao isključivo zbog svog učiteljstva'. 'Papu je posebno pogodilo što su autori njemu upućenih pisama bili izloženi nasilju'.

Riječ je o reakciji dosad najvišeg vatikanskog dužnosnika otkako je u srijedu uhićen Papin sobar Paolo Gabriele pod sumnjom da je iznosio dokumente Papinskog ureda.

Neki napisi objavljeni o ovoj aferi, svjedoče o 'temeljnom licemjerju', kazao je. 'S jedne strane se kritizira apsolutizam i autoritarnost središnje crkvene vlasti, a s druge se užasavaju da neki pišući Papi iznose svoje ideje i pritužbe na ustroj te vlade'.

'Mi nismo mumije i razlike u stajalištima pa i ocjenama su posve normalne. Ako netko misli da ga ne shvaćaju, s punim pravom se može obratiti Papi. Što je tu neobično?', upitao se talijanski nadbiskup.

Mnogi među stotinama dokumenata koji su od početka godine izašli iz Vatikana 'ne svjedoče o borbama i osvetama, već o toj slobodi mišljenja koju Crkva navodno ne dopušta', istaknuo je mons. Becciu.