POLA ŽUPA VRATILO ULAZNICE

Papin posjet Škotskoj pred debaklom

06.08.2010 u 09:52

Bionic
Reading

Organizatori Papinog skorog posjeta Škotskoj zabrinuti su, jer je više od pola župa vratilo ulaznice za njegovu misu, ali i zbog najava da će ateisti zatražiti njegovo uhićenje zbog pedofilskog skandala

Strahuje se da bi na svečanost u Bellahouston Parku, čija će organizacija stajati oko milijun i pol funti, moglo doći manje od 100.000 vjernika. Svaka od 450 katoličkih župa, koliko ih ima u Škotskoj, dobila je određeni broj ulaznica proporcionalan broju župljana, međutim, iz nekih od njih doći će tek šestina kongregacije, javljaju otočni mediji.

Vjernici će na svoja mjesta morati doći par sati prije početka mise, a svečanost na otvorenom moglo bi pokvariti i loše vrijeme. Mnogi od njih trebali bi putovati satima da dođu do Glasgowa pa su neke župe odlučile organizirati praćenje programa videolinkom.

Misu Pape Ivana Pavla II u Bellahouston Parku 1982. pratilo je oko 300.000 vjernika. Odabir iste lokacije trebao je obnoviti popularnost svečanosti, ali i Benedikta XVI. koji se posljednjih mjeseci našao pod velikim udarom kritika zbog zataškavanja silovanja djece u crkvenim redovima.

Problemi oko organizacije službe, koja će se održati 19. rujna tijekom posjeta Pape Velikoj Britaniji, ponovno su pokrenuli rasprave o golemim troškovima njegova putovanja. Iako Crkva insistira na tome da vjernici neće morati plaćati posjet misi, njezini su organizatori od župa tražili da daju donacije od 20 funti po svakom posjetitelju, a one su tu obvezu proslijedile svojim župljanima.

Prognoze da bi ukupni troškovi posjeta, koje će snositi Velika Britanija, mogli premašiti 20 milijuna funti, izazvale su pravu buru negodovanja u nekim dijelovima zemlje. Osim što traži 'dobrovoljne priloge' za izdatke organizacije same mise, Crkva poziva vjernike da pomognu pokriti i ostale troškove posjeta. Dio sredstava pokušat će se namaknuti i prodajom prigodnih suvenira poput majica, magneta za hladnjake, šalica i drugih, konvencionalnijih vjerskih rekvizita.

Papin posjet mogao bi također biti slabo medijski popraćen, jer su djelatnici BBC-a za to vrijeme najavili štrajk zbog mirovina.

Uz sve ovo, poznati britanski humanist, ateist i popularno-znanstveni pisac Richard Dawkins i njegovi brojni istomišljenici najavili su da će zatražiti privođenje Pape zbog navodne upletenosti u pedofilski skandal koji već godinama potresa Katoličku crkvu.