posjet portugalu

Papa svećenstvu: Poslušajte bolan krik žrtava pedofilije u crkvi

02.08.2023 u 22:16

Bionic
Reading

Papa Franjo je u srijedu pozvao portugalsko svećenstvo da "prihvati i posluša bolan krik žrtava" spolnog zlostavljanja u Crkvi, prvog dana posjeta Lisabonu i šest mjeseci nakon objavljivanja izvješća koje je zgrozilo zemlju

Jorge Bergoglio je pred svećenicima, đakonima i biskupima okupljenim u Jeronimitskom samostanu govorio o "razočaranju i bijesu što ih neki osjećaju prema Crkvi, ponekad zbog našeg lošeg svjedočanstva i skandala koji su joj nagrdili lice".

Po njegovim riječima, ti skandali "pozivaju na ponizno i neprestano čišćenje, polazeći od bolnog krika žrtava koje uvijek treba prihvatiti i poslušati".

Izvješće koje je naručila Portugalska biskupska konferencija, a sastavilo ga je povjerenstvo neovisnih stručnjaka, ustanovilo je u veljači da su najmanje 4815 malodobnika bili žrtve spolnog zlostavljanja u crkvenom okružju od 1950.

Crkveni vrh je "sustavno" prikrivao zlostavljanje, zaključili su pošto su prikupili više od 500 iskaza svjedoka u zemlji gdje se 80 posto od 10 milijuna stanovnika smatra katolicima.

Crkvena hijerarhija je zatražila oprost od žrtava i priznala da treba "mijenjati crkvenu kulturu", a u jednoj anketi je 68 posto ispitanika reklo da je ugled Crkve narušen.

  • +12
Papa Franjo u Portugalu Izvor: Profimedia / Autor: Leonardo Negrão/Global Imagens

Uoči Papina dolaska u Lisabon skupina za pomoć žrtvama postavila je u gradu tri velika reklamna panoa s porukom da je "Katolička crkva u Portugalu zlostavljala više od 4800 djece".

Kako navodi Portugalska biskupska konferencija, papa Franjo se privatno treba sastati sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja, ali ti susreti nisu dio službenog programa.

Od Irske preko Sjedinjenih Država do Njemačke, nizanje seksualnih skandala u Crkvi jedan je od najbolnijih izazova za Svetog Oca.

Zauzimajući se za "nultu stopu tolerancije" prema spolnom zlostavljanju, Papa se više puta sastao sa žrtvama i osnovao savjetodavno Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika koje je poslije priključeno Kuriji, ali je na meti oštrih kritika.