GRČKA

Papandreou traži konsenzus radi prevladavanja krize

19.06.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Grčki premijer Georgios Papandreou zatražio je u nedjelju nacionalni konsenzus političkih stranaka i glasovanje o povjerenju novoj vladi u parlamentu kako bi se prevladala kriza u 'trenutku presudnom' za zemlju

'Zatražio sam ponovno glasovanje o povjerenju novoj kriznoj vladi budući da je zemlja na raskrižju', rekao je na početku rasprave u parlamentu o glasovanju o povjerenju vladi imenovanoj u petak, kako bi dobio pristanak za nastavak mjera štednje.

Papandreou je istaknuo da je glavna zadaća postići 'nacionalni konsenzus kako bi se smanjio grčki deficit i dug koji su nacionalni problem'. Sporni prijedlog proračuna koji obuhvaća uštede od 28,4 milijarde eura Grčka mora prihvatiti do konca lipnja kako bi financijaše, EU i MMF, uvjerila da joj nastave financijski pomagati.

Ministri financija eurozone trebaju se sastati u nedjelju poslijepodne i dogovoriti se o još jednoj financijskoj injekciji Grčkoj zahvaljujući deblokadi pozajmica koje će joj omogućiti da preživi ljeto, prije donošenja dugoročnog plana pomoći koji bi, smatraju, morao biti dovoljan da umiri financijska tržišta.

S apsolutnom većinom od 155 od ukupno 300 zastupničkih mjesta u jednodomnom parlamentu Papandreou je odlučio zatražiti povjerenje kako bi umirio kritičare u svojoj stranci i pokušao za svoje reforme ponovo pridobiti oporbu, napose desnicu, koja mu je dosad uskraćivala potporu.