DRINSKE MUČENICE

Papa uzdiže na čast oltara redovnice koje su ubili četnici

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.08.2011 13:58
  • Objavljeno 22.08.2011 u 13:11
Papa Benedikt XVI (11)

Papa Benedikt XVI (11)

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixell Agencije/Reuters

Beatifikacija bosanskohercegovačkih drinskih mučenica, s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banja, održat će se u Olimpijskoj dvorani Zetra na Koševskom brdu u Sarajevu u Sarajevu u subotu, 24. rujna

Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati predvodit će izaslanik pape Benedikta XVI, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato

Pretprogram u dvorani Zetra započinje u 9.45 sati. Ulaz u dvoranu bit će moguć od 8 sati. Za sudjelovanje na misi beatifikacije potrebne su ulaznice koje će se besplatno dijeliti putem župnih ureda, odnosno pri ulazu u dvoranu.

Dan ranije, u petak, 23. rujna, u crkvi Kraljice sv. Krunice od 20 do 24 sata održat će se molitveno bdijenje. Misu zahvalnicu za beatifikaciju i proslava 100 godina crkve Kraljice svete Krunice održat će se u nedjelju, 25. rujna, u 9 sati u istoimenoj crkvi, a predvodit će je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić

Papa je bio odobrio Dekret o mučeništvu pet redovnica družbe Sestre kćeri Božje ljubavi, poznatijima kao Drinske mučenice, koje su četnici ubili 'iz mržnje prema vjeri' između 15. i 23. prosinca 1941. Naime, 14. siječnja primio je pročelnika Kongregacije za proglašenje svetih, kardinala Angela Amata te ga je pozvao da odobri Dekret o mučeništvu službenica Božjih s. Marije Jule Ivanišević (svjetovnog imena Kata Ivanišević), s. Marije Bernadete Banje (svjetovnog imena Terezija Banja), s. Marije Krizine Bojanc (u svijetu Josipa Bojanc), s. Marije Antonije (svjetovnog imena Josipa Fabjan) i s. Marije Berchmane (svjetovnog imena Carolina Anna Leidenix).

Četnici su 11. prosinca 1941. opkolili njihov samostan Marijin dom na Palama i pod pucnjavom ih nasilno odveli u smjeru Goražda, a kuću opljačkali i zapalili.

Njihov križni put po hladnoći i snijegu, uz preslušavanja i ispitivanja, prijetnje i vrijeđanja, vodio ih je prvo do Carevih voda i Sjetline, gdje je 76-godišnja starica s. Berchmana, shrvana od puta i svih događanja, odvojena od ostalih sestara, i zadržana. Sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta stigle su u Goražde 15. prosinca 1941. popodne i smještene su u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, prema crkvenim vrelima, razulareni su četnici u pijanom stanju provalili sestrama u sobu s namjerom da ih siluju.

U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su se otrgle iz ruku svojih napadača i jedna za drugom iskočile kroz prozor. Četnici su, međutim, jurnuli dolje pred vojarnu te već ozlijeđene sestre noževima usmrtili i bacili u rijeku Drinu.

S. Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini i vidljivo se oporavljala. Zatim je, kako je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama, koje su već bile ubijene. Dva su je četnika odvezla na sanjkama. Kočijaš je po povratku rekao sestrama da je dobro stigla, a jedan od njih oko vrata je imao njezinu krunicu. Zapisano je da je ubijena 23. prosinca 1941.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi