POZIV MUSLIMANSKIM ČELNICIMA

Papa u Kairu pred 15.000 ljudi: Boga veseli fanatizam ljubavi

29.04.2017 u 20:43

Bionic
Reading

Papa Franjo služio je u subotu misu u Kairu i pozvao muslimanske čelnike na ujedinjenje protiv vjerskog nasilja, u vrijeme dok islamistički militanti prijete da će očistiti Bliski istok od drevnih kršćanskih zajednica.

Vjernici su od ranog jutra stizali na stadion zračnih snaga na kojem se, prema vatikanskim dužnosnicima, okupilo 15.000 ljudi, među njima kopti i anglikanski biskupi.

Na kraju mise za katoličku zajednicu, Franjo je blagoslovio Egipat kao jednu od nacija koja je prva prihvatila kršćanstvo i ponovio poziv na toleranciju.

'Istinska vjera znači da priznajemo prava drugih, istim žarom kojim branimo našu vlastita', istaknuo je duhovni vođa gotovo 1,3 milijardi katolika u svijetu. 'Boga veseli samo vjera koju svjedočimo svojih životima, samo fanatizam ljubavi. Bilo koji drugi fanatizam nije od Boga', dodao je.

Franjo je spomenuo i uspon 'demagoškog oblika populizma', referirajući se na nacionalističke stranke u Europi koje zagovaraju protuimigrantsku i protumuslimansku politiku.

Poglavar Rimokatoličke crkve stigao je u petak u posjet Egiptu gdje želi unaprijediti odnose s mulimanima i iskazati solidarnost s bliskoistočnom kršćanskom zajednicom koja je sve češće meta smrtonosnih napada.

Franjo je kazao kako se nada da će njegov posjet pomoći u postizanju mira i ohrabriti dijalog i pomirenje s islamskim svijetom.

Bolno vrijeme za kršćansku zajednicu u Egiptu

Do njega dolazi u vrlo bolno vrijeme za kršćansku zajednicu u Egiptu, nakon podmetanja bombi u dvjema koptskim crkvama ranije ovog mjeseca, u kojima je ubijeno 45 ljudi.

Katolička zajednica u Egiptu broji oko 165.000 pripadnika, a kopti, koji čine 10 posto od egipatskih 90 milijuna stanovnika, najveća su i jedna od najstarijih bliskoistočnih kršćanskih manjina.  

Kopti su slabo zastupljeni u vladajućim strukturama, u pravosuđu, u visokoškolskim ustanovama i u policiji.