PASTORALA U DOMOVINI

Papa u Berlinu praćen prosvjedima i bojkotima

22.09.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. došao je u pastoralni posjet svojoj domovini Njemačkoj, no većina stanovništva za njegov dolazak nije zainteresirana, a neki najavljuju i prosvjede. Kontroverzan bi mogao biti i govor Benedikta XVI. u Bundestagu, koji dio zastupnika planira bojkotirati

Kada je kardinal Joseph Ratzinger izabran za papu i nakon što se razišao bijeli dim iznad Vatikana, njemački tabloid Bild slavio je naslovnicom 'Mi smo Papa'. Iako se ne može reći da su Nijemci bili ekstatični u vezi činjenice da je jedan od njih postao glavni šef u Vatikanu, Benedikt XVI. uživao je podršku tamošnje javnosti i poštovanje koje automatski dolazi s pozicijom Petrova namjesnika na Zemlji.

Mnogo toga se može promijeniti u nekoliko godina, pa i to kako Nijemci gledaju na papu, a vrijeme u ovom slučaju nije bilo blagonaklono Benediktu XVI. Mediji su otkrili da je Joseph Ratzinger kao minhenski biskup odigrao sumnjivu ulogu u pedofilskom skandalu, dodatno se kompromitirao kada je u Crkvu vratio notorne poricatelje Holokausta, a sigurno nije pomogao ni njegov govor u Regensburgu u kojem je napao islam. Kako sada stvari stoje, Papu će u Berlinu dočekati veliki prosvjedi ideoloških protivnika raznolikih profila, ali i Njemačka koja je daleko od strogih katoličkih ideala.

Konkretno, Papu će ugostiti predsjednik koji je u svom drugom braku iako je nominalno katolik. Tu će biti i kancelarka, čiji je otac bio protestantski svećenik, inače također u svom drugom braku. I povrh svega, Papin će domaćin biti i lijevo nastrojeni gradonačelnik Berlina, ujedno i homoseksualac. U društvu u kojem ništa od toga ne predstavlja skandal, mnogi su potpuno nezainteresirani za Papine konzervativne poruke. Statistike pokazuju da je samo u protekloj godini oko 180 tisuća vjernika napustilo Katoličku crkvu, a od 1990. nevjerojatnih 2,6 milijuna ljudi.

Ankete pokazuju da čak 87 posto njemačkih katolika ne ide na nedjeljnu misu, pa nije iznenađenje to da se na onaj manji broj vjernika koji Papu očekuju s oduševljenjem gleda s dozom podsmijeha.

Očekuje se da će tijekom četverodnevnog Papinog posjeta Njemačkoj tek oko 300 tisuća vjernika doći na mise koje će održati diljem zemlje, od Berlina do Freiburga. Već je pak najavljeno da će stotinjak zastupnika Bundestaga bojkotirati Papin govor, a pitanje je hoće li ga neki pokušati prekinuti, kao što je bio slučaj kada je George Bush govorio pred njemačkim parlamentom.

Mnogi zastupnici, naročito oni s ljevice, smatraju da Benedikt XVI. ne treba biti prvi papa u povijesti koji će održati govor u Bundestagu te da je to zloupotreba parlamenta. Njemački biskupi također nisu imali lijepe riječi za najavljeni bojkot, pa je kelnski kardinal Joachim Meisner protivnike Pape opisao kao 'opsjednute vragom'. Biskupska konferencija oglasila se priopćenjem u kojem se ignoriranje Benedikta XVI. smatra 'blamažom'.

Ipak, treba podsjetiti da u Bundestagu ima 620 zastupnika, što znači da će većina ipak doći čuti što Papa ima za reći.
Benedikt XVI. reagirao je prilično opušteno u vezi najavljenih prosvjeda izjavivši za medije da je to 'normalna pojava u slobodnom društvu'.

Papa zaključuje da u Njemačku dolazi 's radošću' te se posebno raduje misi koja se danas treba održati na berlinskom stadionu Olympia, koju bi trebalo pohoditi oko 70 tisuća vjernika.