bivši vatikanski rizničar

Papa se sastao s kardinalom Pellom

12.10.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Papa Franjo sastao se u ponedjeljak s australskim kardinalom Georgeom Pellom, bivšim vatikanskim rizničarem koji se vratio u Rim nakon smjene kardinala kojeg je Pell optužio da ometa provođenje financijske reforme

Najviši australski sud je Pella početkom godine oslobodio krivnje za seksualno zlostavljanje dvojice tinejdžera tijekom 1990-ih godina te je 78-godišnji kardinal pušten na slobodu.

Za sada se ne zna da li će u Vatikanu obnašati neku novu dužnost.

Vatikan je susret Pella i pape Franje najavio u priopćenju o papinim dnevnim privatnim audijencijama, ne navodeći pritom nikakve pojedinosti.

"Sastanak je dobro prošao", rekao je Pell novinarima ispred svoje rezidencije izvan vatikanskih zidina.

Pell se vratio u Rim 30. rujna, nekoliko dana nakon što je Papa smijenio Pellovog suparnika, talijanskog kradinala Angela Becciua, optuženog za pronevjeru novca i nepotizam.

Prema pisanju talijanskih medija, Becciu je dao najmanje 600.000 eura pučkoj kuhinji koju vodi njegov brat u rodnoj Sardiniji, no kardinal niječe bilo kakvu zloporabu novca. Kardinal (72) bio je čelnik vatikanskog odjela za kanonizaciju. Odrekao se svih povlastica pa i prava kardinala da sudjeluje na izborima za idućeg papu.

Becciu je bio drugi čovjek vatikanskog Državnog tajništva dok je Pell bio rizničar i njihovi su odnosi bili burni.

Nakon što je Becciu smijenje, Pell je komentirao da je "Sveti Otac izabran kako bi počistio vatikanske financije".

"On igra dugoročno i trebamo mu zahvaliti", rekao je Pell.

Odvjetnik smjenjenog kardinala opovrgava medijska izvješća da je Becciu slao novac u Australiju Pellovim "neprijateljima" u vrijeme kad se Pell suočavao s optužnicom za seksualno zlostavljanje.

Australac koji je optužio Pella za seksualno zlostavljanje prije dva desetljeća negira da je bio podmićen da svjedoči.

Pellov australski odvjetnik Robert Richter poziva na istragu kako bi utvrdio "trag novca" u koju bi bili uključeni talijanski i australski istražitelji.