'zasučite rukave'

Papa pozvao južnokorejske religijske čelnike na širenje mira

02.09.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Papa Franjo u subotu je pozvao izaslanstvo južnokorejskih religijskih čelnika da širi pomirbu i osuđuje nasilje i strah. Predstavnici nekoliko religija s poluotoka koji je u posljednjem razdoblju u velikim napetostima posjetili su papu u Vatikanu i poslušali njegov govor u kojem je istaknuo da njihov posao treba početi 'zasukavanjem rukava'

"Religijski čelnici ...su pozvani da iniciraju, promoviraju i podržavaju procese za dobrobit i pomirbu svih ljudi", naglasio je Franjo pred izaslanstvom.

"Pozvani smo da budemo glasnici mira, proglašavamo i živimo nenasilan put, put mira, s riječima koje se jasno razlikuju od narativa straha, te s gestama koje se protive retorici mržnje", dodao je papa. 

Bogata demokratska Južna Koreja tehnički je još uvijek u ratu sa svojim siromašnim, izoliranim sjevernim susjedom koji svakodnevno prijeti da će razoriti jug i njezinu glavnu saveznicu, Sjedinjene Države. Sjeverna Koreja prošlog je tjedna ponovno podigla napetosti u regiji lansiranjem balističkog projektila srednjeg dometa koji je preletio Japan i pao u Tihi ocean. 

Južna Koreja i SAD su se u odgovoru na taj čin složile da će revidirati sporazum o ograničenju razvoja balističkih projektila koje Seoul želi koristiti za jačanje svoje obrane. Izaslanstvo koje je posjetilo Vatikan bilo je sačinjeno od članova Korejskog vijeća religijskih vođa koje uključuje katolike, protestante, budiste, konfucioniste i predstavnike tradicionalnih korejskih religija poput Chondogyoa.