RAT U SIRIJI

Papa pisao Asadu: Traži prekid nasilja i zaštitu civila

12.12.2016 u 19:39

Bionic
Reading

Papa Franjo poslao je pismo sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i ponovno pozvao na prekid nasilja i primjenu međunarodnog humanitarnog prava u zaštiti civila, objavio je danas Vatikan

Pismo je poslano preko apostolskog nuncija u Siriji, Marca Zenarija koji je došao u Rim u studenom kada je postao kardinal. U pismu argentinski papa ponavlja svoj poziv predsjedniku Bašaru al-Asadu i međunarodnoj zajednici na prekid nasilja i mirno rješenje neprijateljstava.

Papa Franjo osuđuje sve oblike ekstremizma i terorizma, bez obzira od kuda stižu, i poziva predsjednika da jamči da se međunarodno humanitarno pravo u potpunosti poštuje u pogledu zaštite civila i pristupa humanitarne pomoći, dodaje se u priopćenju.

U nedjelju je pred okupljenim vjernicima Papa podsjetio da se osjeća bliskim sirijskom narodu koji je žrtva nasilja, posebice u Alepu, koji pada u ruke režima i njegovih saveznika nakon razorne ofenzive.

'Upućujem poziv svima na civilizirani izbor i da kažu odlučno ne uništenju i da miru, ljudima Alepa i Sirije', rekao je.