kod italije

Papa o strašnom brodolomu u kojem su poginuli migranti: 'Ne smijemo ostati ravnodušni'

10.08.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Papa Franjo podsjetio je u četvrtak na 41 osobu poginulu u posljednjoj nesreći broda s migrantima u Sredozemnom moru kod talijanskog otoka Lampedusa upozorivši protiv ravnodušnosti na ovakve tragedije

"Nemojmo ostati ravnodušni na ove tragedije i molimo se za žrtve i njihove obitelji", napisao je Papa na Twitteru. Brod je isplovio iz tuniskog obalnog grada Sfaxa u smjeru Italije i prevrnuo se.

Talijanska novinska agencija ANSA izvijestila je u srijedu da je u nesreći poginula najmanje 41 osoba, pozivajući se na iskaze preživjelih. Rečeno je da je na metalnom brodu bilo ukupno 45 ljudi, uključujući troje djece.

Tri muškarca i jednu ženu spasio je malteški teretni brod, a talijanska obalna straža dovezla ih je na Lampedusu. Otok se nalazi nešto manje od 190 kilometara od Sfaxa. Ni teretnjak ni obalna straža nisu pronašli tijela u vodi, navodi ANSA. To bi moglo biti zbog činjenice da su preživjeli spašeni daleko od mjesta nesreće.

Nakon brodoloma, vjerske organizacije, uključujući Zajednicu Sant'Egidio sa sjedištem u Rimu, koja je posvećena socijalnoj službi, obnovile su pozive da se stvore sigurni putevi za migrante i izbjeglice da dođu do Europe. "Moramo izaći iz naše obamrlosti i uložiti resurse u spašavanje ranjivih ljudi", stoji u priopćenju organizacije.