vatikan

Papa kritizira eutanaziju kao 'utilitarističko poimanje osobe'

02.09.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Papa Franjo ponovno je u ponedjeljak kritizirao eutanaziju kazavši da je riječ o 'utilitarističkom poimanju osobe'

'Praksa eutanazije, koja je već postala legalna u mnogim zemljama, samo prividno promiče osobnu slobodu, dok se zapravo temelji na utilitarističkom poimanju osobe', rekao je Papa, primivši u ponedjeljak u audijenciju liječnike članove jednog talijanskog onkološkog udruženja.

'Tehnologija nije u službi čovjeka kada ga svodi na stvar, kada pravi razliku između onoga koji zaslužuje da se o njemu još skrbi i onoga koji to ne zaslužuje, jer ga se smatra samo teretom', istaknuo je Papa, inzistirajući na važnosti 'pratnje za bolesnika' i 'palijativne skrbi'.

Papa je zatražio od nazočnih liječnika da ne slijede 'najradikalnije i najbrže puteve'.

'Ako se izabere smrt, problemi se u određenom smislu riješe, ali koliko ima gorčine iza takvog razmišljanja i koliko odbacivanja nade u tom izboru da se odrekne svega i prekinu sve veze', kazao je.

Papa i Vatikan zauzeli su u srpnju stajalište protiv eutanazije 42-godišnjeg Francuza Vincenta Lamberta, bivšeg medicinskog brata koji je nakon motociklističke nesreće 2008. ostao kvadriplegičar i u vegetativnom stanju. Nakon što su mu u srpnju prošle godine liječnici isključili aparate koji su ga održavali na životu, Papa je istaknuo da 'svaki život ima vrijednost, uvijek'. Slučaj je postao simbolom rasprave o eutanaziji u Francuskoj.