američko-meksička granica

Papa je duboko ožalošćen nakon što je vidio fotografiju oca i kćeri koji su se utopili

26.06.2019 u 16:39

Bionic
Reading

Papa Franjo pridružio se globalnoj osudi utapanja oca migranta i njegove kćeri koji su pokušali preći rijeku na američko-meksičkoj granici

'S dubokim žaljenjem Sveti Otac je gledao fotografije oca i kćeri koji su se utopili u rijeci Rio Grande', rekao je u srijedu Vatikan u izjavi.

'Papa je duboko ožalošćen zbog njihove smrti te moli za njih i sve migrante koji su izgubili živote dok su pokušali pobjeći od rata i siromaštva', dodao je.

Muškarac iz El Salvadora utopio se s dvogodišnjom kćeri u nedjelju.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele obećao je u utorak da će vratiti njihova tijela u zemlju 'što je prije moguće' te ponudio financijsku pomoć njihovoj ožalošćenoj obitelji.

'Jednog dana ćemo izgraditi zemlju u kojoj će migracije biti opcija, a ne obveza. U međuvremenu ćemo učiniti ono što je moguće. Neka nam Bog pomogne', rekao je.

Meksički časopis Jornada objavio je fotografiju žrtava koja kruži društvenim mrežama izazivajući usporedbe s fotografijom Alana Kurdija iz 2015.

Kurdi je bio trogodišnji dječak iz Sirije čije je tijelo more izbacilo na tursku obalu. Fotografija je užasnula svijet i postala simbol svjetske migrantske krize.

'U manje od četiri godine nakon Kurdijeve smrti, ponovno smo suočeni sa snažnim vizualnim dokazom umiranja ljudi na njihovim opasnim putovanjima kojim nastoje preći granicu', rekao je u srijedu Filippo Grandi, čelnik UN-ove agencije za pomoć izbjeglicama.

  • +4
Papa Franjo tradicionalno na Veliki četvrtak oprao noge zatvorenicima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia