sad

Migrant tinejdžer preminuo u pritvoru u teksaškoj bolnici

02.05.2019 u 09:38

Bionic
Reading

Šesnestogodišnji migrant bez pratnje iz Guatemale preminuo je u bolnici u saveznoj državi Teksas dok je bio u pritvoru, objavili su dužnosnici u srijedu, a prenose agencije

Dječak je preminuo u utorak nakon 'nekoliko dana intenzivne njege' u dječjoj bolnici, objavili su iz američkog Ureda za zdravstvo (HHS) u priopćenju bez objave imena bolnice ili njezine lokacije.

Riječ je o novoj smrti nakon što je dvoje guatemalske djece umrlo u prosincu. Američki dužnosnici upozoravaju da će biti i više tragedija zbog većeg dolaska migranata, koji ujedno sa sobom nose i ozbiljne bolesti.

'Prilikom dolaska u sklonište maloljetnik nije spomenuo nikakve zdravstvene probleme', stoji u priopćenju u kojem se dodaje da je sljedeće jutro 'postao vidno bolestan, s vrućicom, groznicom i glavoboljom'.

Prevezen je na hitni odjel u lokalnu bolnicu. Uzrok smrti i dalje se istražuje.

Njegova smrt dolazi u vrijeme kada je broj migranata na južnoj američkoj granici na povijesnoj razini. Bijela kuća u utorak je od Kongresa zatražila još 4,5 milijarde dolara kako bi adekvatno riješila navalu migranata, pri čemu su 2,5 milijarde osigurane za skloništa djeci i maloljetnicima bez pratnje.

Do sada je u ovoj godini, u usporedbi s prošlom, uhvaćeno ili se samostalno predalo 66 posto više maloljetnika bez pratnje.

Ukupno ih je 35.898, a gotovo dvije trećine su u Teksasu, prema navodima američke Carinske i granične zaštite iz ožujka.

Broj obitelji s djecom porastao je za 374 posto od ožujka, u usporedbi s prošlom godinom.

  • +11
Migranti u Tijuani žele ući u SAD Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kritičari američkog predsjednika Dolanda Trumpa i njegove migracijske politike, a među njima i neki demokrati u Kongresu, pozvali su na bolje liječničke preglede na granici kako bi se pravodobno primijetili slični slučajevi i spriječila smrt.

Nakon smrtnih slučaja u prosincu, Trumpova administracija najavila je promjenu politike koja će pomoći spriječiti smrt djece u pritvoru, uključujući i temeljitije zdravstvene preglede.

Prema navodima agencija, na američko-meksičku granicu očekuje se dolazak gotovo milijun migranata do kraja godine, a što je najvećk porast od 2000. godine.