KONZERVATIVAN I PROGRESIVAN

Papa Franjo protiv tiranije tržišta

15.03.2013 u 07:58

Bionic
Reading

Novi papa Franjo često se isticao svojim naprednjačkim stajalištima u gospodarskim i socijalnim pitanjima, ali kada je riječ o moralu i o nauku Katoličke crkve, sigurno je na strani konzervativaca

EUTANAZIJA I POBAČAJ: Primas Aregentine Jorge Bergoglio uvijek se protivio pobačaju i eutanaziji, zauzimajući se 'za život od začeća do dostojanstvene i naravne smrti'.

'Znanost nam potvrđuje da novo ljudsko biće od trenutka začeća posjeduje cjelovit genetski kod', rekao je.

Pobačaj je, pod utjecajem Crkve, i dalje zabranjen u Argentini.

PREZERVATIV: Bergoglio je uvijek bio protiv uporabe prezervativa, držeći se čvrsto stajališta Crkve, pa i kada je riječ o prevenciji aidsa.

SVEĆENIČKI CELIBAT: 'Celibat je životni izbor, kao što je, primjerice, život u siromaštvu', ocijenio je Jorge Bergoglio, priznavši da taj izbor može biti 'kritičan u nekim trenutcima kada svećenik u svojoj župi susretne ženu u koju vjeruje da je zaljubljen'.

PEDOFILIJA: Nikada se nije očitovao o pedofilskim skandalima koji su zadnjih godina potresali Crkvu.

ISTOSPOLNI BRAK: Jorge Bergoglio je bio oštar kritičar zakona o vjenčanju osoba istog spola koji je predložila vlada Cristine Kirchner i koji je odobren u srpnju 2010.

'Ne budimo naivni: nije riječ o običnoj političkoj borbi; krajnji cilj je uništenje Božjeg plana', rekao je nadbiskup Buenos Airesa uoči donošenja teksta.

SPOLNI IDENTITET: Novi papa se odlučno borio protiv zakona donesenog 2011. koji argentinskim transvestitima i transseksualcima omogućuje da u matične knjige upišu spol koji su izabrali.

KRŠTENJE
: G. 2012. zatražio je od svećenika 11 biskupija u Buenos Airesu da krste svu djecu, pa i onu rođenu izvan crkvenog braka, izrazivši žaljenje što 'neki svećenici ne krste djecu samohranih majki', nazivajući te svećenike čak i 'licemjerima'.

DIKTATURA: 'Učinio sam što sam mogao, s obzirom na moju dob i slabe veze, u zauzimanju za osobe nestale' tijekom diktature (1976.-1983.), rekao je Bergoglio, kako piše u knjizi 'Isusovac' (autori Sergio Rubin i Francesca Abrogetti), odgovarajući na optužbe za suradnju u smještanju dvojice isusovaca u zatvor.

OKOLIŠ: Njegovi suradnici tvrde da se Bergoglio zauzima za zaštitu okoliša.

GLOBALIZACIJA: Novi Papa smatra da globalizacija 'donosi više opasnosti'.

'Ne možemo zanijekati kulturu naših naroda. To je velika opasnost' globalizacije, rekao je Jorge Bergoglio novinarima.

POLITIKA: Nadbiskup Buenos Airesa misli da politika mora biti u službi 'općeg dobra, za razliku od ideogija koje uvijek rađaju nasilje'.

EKONOMIJA I LIBERALIZAM: 'Kao i komunizam koji se izgubio u svojim proturječnostima, i liberalizam će se urušiti zbog svojih opreka', ocijenio je.

'Ne smijemo pristati na pasivno prihvaćanje tiranije gospodarstva', rekao je.

'Zadaća nije samo smanjiti proračun (državni) kako bi se zadovoljila tržišta'.