sveti otac

Papa Franjo ne odustaje od putovanja u Irak

01.02.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Papa Franjo je rekao da ne odustaje od putovanja u Irak početkom ožujka, kao "pastir onih koji trpe", u razgovoru s novinarima američke katoličke novinske agencije Catholic News Service u ponedjeljak. Iako bi mjere fizičke distance mogle nagnati Iračane da Papin pohod gledaju na televiziji, "oni će vidjeti da je Papa tu, u njihovoj domovini", istaknuo je, dodajući da bi odluku mogao promijeniti u slučaju ozbiljnijeg pogoršanja epidemije covida-19 u Iraku.

Ta zemlja trenutačno ima manje od 10 umrlih od koronavirusa i nekoliko stotina novozaraženih na dan, pošto ih je prije nekoliko mjeseci imala više tisuća.

"Ja sam pastir onih koji trpe", rekao je Sveti Otac. Papa rođen u Argentini kojemu su 84 godine i uvijek putuje u unajmljenom zrakoplovu, dodao je da bi, bude li trebalo, mogao putovati i redovitom linijom.

Početkom prosinca Papa je najavio da će pohoditi Irak od 5. do 8. ožujka, što bi bilo njegovo prvo putovanje u inozemstvo nakon izbijanja pandemije i prvi posjet nekog pape toj zemlji.

Papa Ivan Pavao II., rođen u Poljskoj, planirao je posjet Iraku u prosincu 1999., ali se taj plan nije ostvario nakon pregovora s bivšim predsjednikom Sadamom Huseinom.

Papa Franjo je rekao u povjerenju da ne želi još jednom razočarati irački narod, navodi Catholic News Service, agencija američke biskupske konferencije koja je u ponedjeljak obilježila sto godina od svog osnutka.

Trideset dvije osobe poginule su 21. siječnja u napadu dvojice bombaša samoubojica koji su se raznijeli na veoma posjećenoj tržnici u središtu Bagdada, što je najkrvaviji napad u iračkom glavnom gradu u posljednje tri godine.

Po neslužbenom programu koji je objavila Crkva u Iraku, poglavar 1,3 milijarde katolika trebao bi slaviti misu u Bagdadu, u katedrali koja je u 2010. bila na meti krvavog napada i na stadionu u Erbilu, upravnom središtu iračkog Kurdistana, kamo su se mnogi kršćani sklonili pred progonom džihadističke skupine Islamske države (IS).