UPOMOĆ I BASTA!

Papa držao misu dok je s kupole visio prosvjednik

03.10.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Razjareni muškarac ukotvio se na kupoli Bazilike sv. Petra u Vatikanu, prosvjedujući protiv mjera Europske unije koje će, kako tvrdi, nauditi malim poduzetnicima. Stojeći na lavljoj glavi nadvitoj nad kićenim crkvenim prozorom, razvio je transparent s porukom: 'Upomoć! Dosta je Montija. Dosta je Europe. Dosta je multinacionalnih kompanija!'


Marcello Di Finizio, 49-godišnji vlasnik kafića na plaži iz Trsta, sličan prosvjed upriličio je još u srpnju zbog europske direktive kojom će se dijelovi obale naći na dražbi.

Na iznenađenje turista, Di Finizio je u utorak poslijepodne preskočio ogradu balkona na vrhu kupole i uz pomoć konopca spustio se na prozor.

U srijedu ujutro, papa Benedikt XVI. uredno je održao misu na trgu pred crkvom. Na lice mjesta stigli su i vatrogasci, raspoređujući se po stazi koja okružuje kupolu na Bazilici sv. Petra, ikoni katoličanstva.

Prema riječima jednog od Di Finizijevih prijatelja, razljutila ga je direktiva EU-a, koju je potvrdila i talijanska vlada, o reformi pravila za dodjelu licenci upravljanja komadićima talijanske obale. Di Finizio tvrdi da će takva mjera favorizirati velike multinacionalne kompanije.

Unatoč telefonskim razgovorima s nekim talijanskim ministrima, Di Finizio, koji se bavi i iznajmljivanjem suncobrana kupačima, ne pristaje sići s kupole.

U kolovozu, upravitelji plaža prosvjedovali su protiv EU direktive odbijajući otvoriti suncobrane na talijanskim plažama. Tvrde da će nova pravila ugroziti radna mjesta 600.000 turističkih radnika.

Direktiva će stupiti na snagu 2016. godine.