KERUM PROGLASIO SNJEŽNI DAN

Pao snijeg u Splitu, grad u kolapsu

03.02.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Split se u petak ujutro probudio potpuno paraliziran: kao što se i najavljivalo, pao je snijeg. Sve ulice su doslovno zametene, u kombinaciji sa snažnom burom stvaraju se nanosi koje je praktički nemoguće čistiti. Po najavama meteorologa, snijeg će nastaviti padati tijekom cijelog dana. Situacija je doista dramatična

Gradonačelnik Željko Kerum promptno je proglasio 'snježni dan' za gradske vrtiće i škole te za djelatnike gradske uprave i tvrtki, osim onih koji su nužni za otklanjanje zimskih uvjeta. Dogradonačelnik Jure Šundov javno je pozvao sve tvrtke čiji rad nije nužan da ostave svoje radnike kod kuće.

Ne voze ni Prometovi autobusi na gradskim i prigradskim linijama, jednostavno nisu izašli iz garaže. Zanimljivo, splitska policija do osam sati ujutro nije zabilježila nijednu prometnu nesreću, jer su gotovo svi Splićani očito odlučili ostati kod kuće. Nije bilo ni padova i lomova ruku i nogu. Vozače se preko lokalnih radio postaja upozorava da im se bez zimske opreme jednostavno ne isplati izlaziti na ceste. Ralice pokušavaju očistiti barem glavne prometnice u gradu, no zbog mećave to ide vrlo, vrlo teško.

U gradskoj četvrti Visoka nestalo je struje, kao i u dijelovima Solina.

Kritična situacija je u gotovo cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebno na području Sinja, Trilja i Imotskog te Omiša. Kako doznajemo u Centru 112, i ondje je promet u gotovo potpunom kolapsu.

Trajekt koji je sa jutros isplovio iz Sućurja prema Drveniku vraćen je u luku, a otkazani su i polasci za Drvenik Veli i Drvenik mali te Velu Luku i Lastovo. Ne plove ni katamarani.