POTRES U DUBROVNIKU

Pao proračun, odletio Vlahušić: 'Nije mene lako maknuti'

22.12.2016 u 07:26

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu nakon što na sjednici Gradskog vijeća nije usvojen prijedlog proračuna za 2017., da se oprašta od funkcije gradonačelnika, ali samo do lokalnih izbora u svibnju 2017

''Ovo je već viđena situacija, a ja nisam ni razočaran ni tužan. Ja se vraćam svom poslu i obitelji, vraćam se koncertima na Stradunu i Robin Hoodu. Opraštam se od mjesta gradonačelnika na pet mjeseci, nije mene lako maknuti odavde, niti iz političkog života Grada i Hrvatske. Sjednica je bila javna i mogao sam govoriti o svemu'', rekao je Vlahušić

Ustvrdio je da je napravio sve što je obećao građanima prije osam godina kada je postao gradonačelnik te da Dubrovnik danas ima proračun dvostruko veći nego tada.

''Prirez smo s 15 smanjili na deset posto, imamo jako malu stopu nezaposlenosti, grad smo napravili planetarno popularnim ne samo u baštini i trenutno smo najveći filmski studio na otvorenom. Netko je morao biti na čelu tog tima'', rekao je.


Vlahušić je dodao da će se kandidirati nakon što Ustavni sud sruši izmjene Zakona o lokalnim izborima koji ga spriječava jer je pravomoćno osuđen u aferi Šipan na šest mjeseci zatvora uvjetno, a u tijeku mu je rok rehabilitacije.

''Ja ću se kandidirati i pobijediti četvrti put, a ako odluka suda bude negativna onda će netko drugi pobijediti te ljude koji nemaju hrabrosti suočiti se s izborima nego su iskoristili Hrvatski sabor da bi to napravili'', zaključio je on.

Inače, gradonačelnik Andro Vlahušić u Gradskom vijeću nema većinu, a protiv proračuna glasovalo je šest vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) te dva vijećnika liste Srđ je Grad, dok je proračun podržalo deset vijećnika Vlahušićeve lijeve koalicije predvođene HNS-om i SDP-om.

Sukladno Zakonu u slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu najkasnije do 31. prosinca ove godine, kao i Odluke o privremenom financiranju dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku. S obzirom da je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.

Proračun se izglasava većinom svih vijećnika što znači da je za njegovo usvajanje bilo potrebno najmanje 13 ruku od 25.

Odluka o privremenom financiranju naći će se na sjednici Gradskog vijeća sljedeći tjedan, a njezino neizglasavanje već su najavili iz koalicije koju predvodi HDZ, kao i liste Srđ je Grad.

Predsjednik DDS-a Pero Vićan na upit hoće li je izglasati kratko je odgovorio kako će o tome odlučiti ''tijela stranke''.