HOĆE LI BANKE UOPĆE RADITI?

Panika u Grčkoj: Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura!

19.06.2015 u 07:46

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) poručila je u četvrtak na sastanku ministara financija eurozone kako nije sigurna da će se u ponedjeljak grčke banke moći otvoriti, s obzirom da Grci u strahu od bankrota države pojačano povlače novac iz banaka

Ni jučerašnji sastanak ministara financija eurozone nije rezultirao napretkom u pregovorima oko grčkih dužničkih problema.

Dužnosnici eurozone traže od Grčke vjerodostajan plan reformi kako bi dobila novu ratu međunarodne pomoći, no grčka vlada ne želi se obvezati na daljnje mjere štednje i provođenje bolnih reformi.

Grčka mora do 30. lipnja Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) isplatiti dospjeli kredit od 1,5 milijardi dolara, no grčka je blagajna prazna, zbog čega su zemlji nužne 7,2 milijarde eura daljnje međunarodne pomoći kako ne bi bankrotirala i izašla iz eurozone.

U strahu od takvog razvoja događaja iz grčkih je banaka samo od ponedjeljka do srijede povučeno oko 2 milijarde eura, doznaje Reuters iz tamošnjih bankarskih krugova.

Posljednji podaci grčke središnje banke pokazuju da su u travnju depoziti građana i kompanija u bankama pali za 4,9 milijardi eura, već sedmi mjesec zaredom. Pritom su ukupni depoziti u bankama pali na 133,65 milijardi eura, najnižu razinu od 2004. godine.

Povlačenje 2 milijarde eura iz banaka u tri dana ovoga tjedna predstavlja oko 1,5 posto ukupnih depozita grčkih građana i poduzeća, a još i više zabrinjava rapidan rast odljeva novca.

Prije nego što je prošle nedjelje propao još jedan pokušaj Grčke i njezinih kreditora da pronađu kompromis po pitanju programa reformi za kredit, iz banaka se dnevno povlačilo između 200 i 300 milijuna eura.

Pojačan odljev novca posljednjih dana posljedica je, kažu analitičari, strahovanja građana od mogućeg bankrota i izlaska Grčke iz eurozone, zbog čega bi se grčke banke mogle naći u velikim problemima. I sada im zbog odljeva novca hitnim kreditima pomaže Europska središnja banka.

Na jučerašnjoj sjednici ministara financija eurozone, zatvorenoj za javnost, Reuters doznaje da je predstavnicima ECB-a postavljeno pitanje mogu li se grčke banke otvoriti u petak.

"U petak mogu. U ponedjeljak, nisam siguran", kazao je Benoit Coeure, član izvršnog odbora ECB-a.

Novinari su nakon sjednice ministara upitali Jeroena Dijsselbloema, predsjednik euroskupine, može li potvrditi podatke o odljevu novca iz grčkih banaka.

"Ne mogu potvrditi te podatke, no zasigurno su zabrinjavajući. Ako građani povlače svoj novac iz banaka, znači da su vrlo zabrinuti što bi im budućnost mogla donijeti", odgovorio je Dijsselbloem.