veliki kineski brat

Pandemiji koronavirusa prilagođava se i kineski sustav bodovanja ponašanja: Što se sad može, a što se kažnjava

08.04.2020 u 15:19

Bionic
Reading

Sustav koristi kombinaciju nagrade i kazne kako bi utjecao na ponašanje pojedinca i organizacija, ali sada je prilagođen okolnostima

Ovih dana opet se spominjao takozvani kineski sustav socijalnog kreditiranja. Riječ je o bazi podataka, osmišljenoj kako bi se što bolje i kvalitetnije nadziralo ponašanje pojedinaca, tvrtki i same vlasti. Stvar nije od jučer, ali se u prvi plan vratila izbijanjem pandemije koronavirusa.

Sustav socijalnih kredita dizajniran je tako da koristi velike podatke kako bi vlasti bile sigurne da pojedinci i organizacije slijede i poštuju zakone, propise i druge direktive. Slijedeći smjernice, prvi put objavljene još 2014. godine, vlada je ovu ambicioznu inicijativu namjeravala provesti u praksi širom zemlje do kraja ove godine, piše China Briefing.

Koronavirus je poremetio sve, pa tako i standardna pravila sustava socijalnih kredita. Naprimjer, tvrtke koje su privremeno morale obustaviti poslovanje sad mogu biti izuzete od posljedica neplaćanja rata kredita. U drugim vremenima to bi ih skupo stajalo.

Što zapravo znači sustav socijalnih kredita Izvor: Društvene mreže / Autor: RealLifeLore

Kineska vlada uvela je posebne odredbe kojima su promijenjeni standardi sustava socijalnih kredita. Kao i prije, sustav koristi kombinaciju nagrade i kazne kako bi utjecao na ponašanje pojedinca i organizacije, ali sada je prilagođen okolnostima.

Za početak, pojedinci i tvrtke pogođeni koronavirusom izuzeti su od kazne koja bi uslijedila u normalnim okolnostima, pod uvjetom da je šteta uzrokovana izbijanjem koronavirusa.

Naprimjer, Ured za ljudske resurse i socijalnu sigurnost te Porezni ured dobili su ovlasti da se suzdrže od oduzimanja socijalnih kredita tvrtkama koje ne plaćaju socijalno osiguranje ili poreze.

Pojedinci i tvrtke koji su privremeno izgubili izvor prihoda i ne mogu otplaćivati kredite mogu prilagoditi svoje obaveze bez kazne. Ostala djela 'nepouzdanog ponašanja', poput kašnjenja pošiljaka, potpisivanja ugovora i izvještavanja o poslovnim rezultatima, također mogu biti izuzeta od kazne.

Nude se i poticaji. Lokalne samouprave uspostavile su postupke brzog kreditiranja do jučer nepouzdanih tvrtki ako su proizvodima i uslugama vezane uz sprečavanje širenja i kontrolu pandemije.

U Šangaju pojedinci i tvrtke koji pridonose istraživanju i razvoju proizvoda i usluga vezanih uz prevenciju i kontrolu koronavirusa mogu povećati svoj kreditni rejting te dobiti povlašteni tretman za financiranje projekata. U Yinchuanu će takvi biti stavljeni na 'crvenu listu', što znači prednost pri sklapanju poslova. U Rongchengu nagrađuju donatore koji tako stječu bolju poziciju prilikom dodjeljivanja kredita.

Izmjene i dopune sustava socijalnog kreditiranja ne sastoje se samo od izuzeća i poticaja, već i od novih obveza.

Lokalne vlasti u Pekingu i Šangaju od kompanija zahtijevaju da se suzdrže od naglog rasta cijena medicinskih proizvoda. Tko ne posluša, bit će kažnjen u sustavu socijalnih kredita. Isto vrijedi za prodaju krivotvorenih medicinskih proizvoda ili proizvoda koji ne udovoljavaju regulatornim standardima.

Vlada je također integrirala sustav socijalnih kredita u svoju strategiju karantena i upravljanja širenjem virusa. Pojedincima koji skrivaju povijest kretanja ili bolesti, a time i potencijalnu izloženost koronavirusu, mogu se oduzeti osobni rezultati socijalnog kredita i mogu završiti na crnoj listi. Socijalni krediti mogu se izgubiti i širenjem glasina i čuvanjem proizvoda.

Bez socijalnih kredita ostat će i osobe koje jedu i restorani koji ih poslužuju mesom životinja poput pasa, zmija i kornjača.

Zbog koronavirusa zabranjeno je i davanje otkaza radnicima; poslodavci koji dijele otkaze riskiraju radne sporove i gubitak socijalnih kredita.

No to ne znači da je politika olabavila ili se promijenila. Osnovni princip ostaje isti: pojedinci i tvrtke nagrađuju se za dobro ponašanje, a kažnjavaju za loše.

Što je sustav socijalnih kredita

Povezan sa sustavom masovnog nadzora

Sustav socijalnih kredita je sustav nacionalnog ugleda koji je razvila kineska vlada. Inicijativa socijalnog kreditiranja zahtijeva uspostavljanje jedinstvenog evidencijskog sustava za pojedince, tvrtke i vlast te njihovo ocjenjivanje i pouzdanost. Nedavno provedeni izvještaji ukazuju na to da se istovremeno eksperimentira s više oblika sustava socijalnih kredita, a nacionalna regulatorna metoda temelji se prvenstveno na 'crnoj' i 'bijeloj' listi. Kreditni sustav usko je povezan s kineskim sustavima masovnog nadzora, poput Skyneta, koji uključuje sustav prepoznavanja lica, tehnologiju analize velikih podataka i umjetnu inteligenciju.