PULJAK & PRKIĆ

Pametno: Mi smo 'uvik kontra' samo za one koji ne razumiju

30.03.2017 u 12:56

Bionic
Reading

'Da, mi zbilja jesmo 'uvik kontra', ali samo za one koji nas ne razumiju jer podržavaju dosadašnji način vođenja politike. Jesmo kontra takve politike, ali uvijek smo davali naše prijedloge rješenja', kazala je kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu Marijana Puljak, oprostivši se sa svojim zamjenikom Jakovom Prkićem od četiri godine provedene u splitskom Gradskom vijeću

'Predložili smo više od 30 amandmana koji su odbijeni i postavili preko dvije stotine vijećničkih pitanja na koja mahom nije odgovoreno jer se time nije pogodovalo određenim interesnim skupinama. Da nas je gradonačelnik Baldasar poslušao barem u deset posto slučajeva, možda bi završio drugačije, a naša pobjeda je to da su građani prepoznali njegove loše namjere i da više nema šanse doći na čelo grada', dodala je Puljak.

Čelnica stranke Pametno protekli mandat započela je s četvero vijećnika, no negdje na polovici dvije članice su je napustile, pa su u Gradskom vijeću ostali samo ona i Prkić. Danas joj ankete predviđaju najmanje dvostruko više vijećnika i ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika.

'Kažu da smo konstantno kritizirali i bili protiv svega, no mi smo se samo odbijali baviti političkom trgovinom i uvijek nudili alternativu i rješenja: tražili smo povećanje sredstava za gradske kotareve, izradili smo vizualizaciju gradskog proračuna i interaktivnu kartu gradskih prostora, upozoravali na kaskanje u povlačenju sredstava iz europskih fondova, tražili besplatne udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, govorili o potrebi povećanja kapaciteta poliklinike za djecu', nabrajala je Puljak.

'Predlagali smo i izradu novog GUP-a na temelju strategije razvoja grada, a odbijali gradonačelnikov prijedlog 'točkastih' izmjena plana, odnosno bušenja starog dokumenta. Sada je vrijeme za drugačiju politiku', dodala je.

Jakov Prkić, vjerojatno najagilniji vijećnik u prošlom sazivu Gradskog vijeća, podsjetio je da je Pametno konstantno upozoravalo na štetne Baldasarove odluke, kao i prekomjerno zapošljavanje u gradskoj upravi i komunalnim poduzećima. 'Naša dužnost je bila upozoriti javnost i mislim da smo to radili vrlo dobro, spriječili smo još veću štetu. Ostat ćemo principijelni i dalje', kazao je.

Na pitanje trebaju li gradski zaposlenici strahovati od njihovog eventualnog dolaska na vlast, odgovorio je:

'Tko radi, ne treba strahovati. Samo očekujemo više rada i discipline.'