KVARTET ZA BLISKI ISTOK

Palestina se nada svom mjestu na karti svijeta

11.07.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Za danas je najavljen sastanak Kvarteta za Bliski istok, koji čine SAD, Rusija, UN i EU. SAD je mjesecima oklijevao organizirati taj sastanak, kojemu su se osobito nadali Europljani, a koji je Washington smatrao beskorisnim prije nego li se postigne napredak prema nastavku pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Ako se ne postigne dogovor, Palestinci u rujnu planiraju zatražiti priznanje svoje države u UN-u

Za danas je najavljen sastanak Kvarteta za Bliski istok,koji čine SAD, Rusija, UN i EU. SAD je mjesecima oklijevao organizirati tajsastanak, kojemu su se osobito nadali Europljani, a koji je Washington smatraobeskorisnim prije nego li se postigne napredak prema nastavku pregovora izmeđuIzraelaca i Palestinaca. Ako se ne postigne dogovor, Palestinci u rujnu planirajuzatražiti priznanje svoje države u UN-u.


Palestinska samouprava u nedjelju je izrazila nadu da će članovi kvarteta - SAD, EU, Rusija i UN, obvezati Izrael da implementira dvodržavno rješenje na terenu, kako bi palestinska država postala 194. članica UN-a

'Pozivamo Kvartet da izvrši svoj utjecaj na Izrael da zamrzne izgradnju naselja i prihvatite granice iz 1967. kao granice palestinske države', rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat

Erekat je rekao da je tijekom razgovora s američkim vladinim dužnosnicima u Washingtonu predstavio dokument s pojedinostima svih aktivnosti oko izgradnje naselja od početka ove godine.

'Dokument otkriva da je Izrael izgradio tisuće stambenih jedinica u raznim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu', rekao je Erekat.

On je optužio premijera Benjamina Netanyahua da se intenziviranjem izgradnje naselja 'utrkuje s vremenom kako bi se spriječilo osnivanje neovisne palestinske države'.

'Ove aktivnosti su ilegalne i krše odredbe međunarodnog prava', požalio se Erekat.

'Ovo će također uništiti sve šanse za provedbu rješenja o dvjema državama i međunarodnim naporima pod vodstvom SAD-a za oživljavanje mirovnog procesa', dodao je Erekat.

'Nadamo se da će sastanak Kvarteta uroditi ozbiljnim izjavama, da će se usredotočiti na dvodržavno rješenje na temelju granicama iz 1967. i da će pozvati na hitnu obustavu izgradnje naselja', kazao je Erekat.

Erekat je pozvao SAD i EU da priznaju palestinsku državu koja bi postala 194. članica UN-a, nakon Južnog Sudana.

Predsjednik Palestinske autonomije, Mahmud Abas je pozvao sve svoje veleposlanike iz različitih zemalja na sastanak u Turskoj krajem ovog mjeseca da se pripreme za rujan.

Jednako tako, i svi visoki dužnosnici Izraela su se uključili u snažnu lobističku misiju diljem svijeta ne bi li dobili što veću međunarodnu podršku.

Po svojoj složenosti i trajanju izraelsko-palestinski sukob je jedan od najdužih i najteže rješivih sukoba današnjeg svijeta, a po svojim je učincima na globalnom planu nemjerljiv s većinom drugih kriznih žarišta današnjeg svijeta.

Vrlo je neizvjesno hoće li današnji sastanak uspjeti donijeti rješenje koje bi napokon moglo udovoljiti objema stranama.