svake godine oko 1000 ubojstava

Pakistanska policija uhitila osumnjičenog za ubojstvo 'iz časti' dviju tinejdžerica

21.05.2020 u 15:59

Bionic
Reading

Policija u sjeverozapadnom dijelu Pakistana uhitila je muškarca osumnjičenog da je ubio dvije tinejdžerice 'u ime časti' nakon što se na mrežama pojavio njihov video u društvu mladića koji ih ljubi

Osumnjičeni Mohamed Aslam rođak je mladih djevojaka, u dobi od 18 i 16 godina, koje su prošlog tjedna ubijene u regiji Sjeverni Waziristan, na granici s Afganistanom, kazao je policijski dužnosnik Mohamed Ibrahim.

Najmanje su četvorica muškaraca, uključujući oca jedne te brata druge djevojke, već u policijskom pritvoru i priznali su da su bili uključeni u ubojstvo djevojaka, navodi policija.

Vjeruje se da je razlog ubojstava kratak video objavljen na društvenim mrežama u kojemu mladić negdje na otvorenome ljubi tri djevojke. Regija u kojoj se dogodio slučaj ubojstava jednom je bila utočište al-Kaide i talibana. Treća djevojka iz videa živa je i spašena je, naveo je drugi policijski dužnosnik Mohamed Nawaz.

Svake godine oko 1.000 žena u Pakistanu biva ubijeno u takozvanim 'ubojstvima iz časti' zbog toga što su 'osramotile' svoju obitelj, navode skupine za ljudska prava.

Ranije ovog tjedna vladini dužnosnici i aktivisti objavili su da je došlo do značajnog povećanja broja 'ubojstava iz časti', a razlog tome su obiteljske razmirice koje su izbijale u uvjetima karantene zbog koronavirusa.

Pakistan vrlo loše stoji na ljestvici svjetskog indeksa rodne ravnopravnosti. Godine 2019. zauzimao je 164. od ukupno 167 mjesta po indeksu Žena, mir i sigurnost, a iza njega bili su samo Sirija, Afganistan i Jemen.