KOSOR O AKTUALNIM PITANJIMA

Pahor ne vrši pritisak, arbitraža ide svojim tijekom

16.10.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da posao vezan uz ratifikaciju sporazuma o arbitraži sa Slovenijom 'ide svojim tijekom', a jučerašnje izjave slovenskog premijera Boruta Pahora koji se založio za što skorije potpisivanje tog sporazuma ne tumači kao pritisak

'Ne bih to tumačila kao pritiske. Sve ide svojim tijekom', rekla je Kosor nakon današnje konferencije 'Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet', na pitanje novinara kako komentira pritisak slovenskog kolege Pahora.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je jučer, naime, da želi da se što prije potpiše sporazum o arbitraži s Hrvatskom, jer bi se u suprotnom mogli pogoršati bilateralni odnosi koji bi se odrazili i na cijelu regiju.

Podsjetivši da je prvi dio posla obavljen i da je 'došlo do deblokade hrvatskih pregovora', što smatra velikim uspjehom obiju država, Kosor je dodala da sada rade 'na drugom dijelu posla'. 'Kad se dogovorimo onda ćemo taj sporazum parafirati, tj. potpisati, ali svakako ću se ja prije toga konzultirati s predstavnicima parlamentarnih stranaka i predsjednikom Republike. Kad dobijem svu potpunu potporu u tom smislu onda idemo u daljnji postupak', dodala je.

Današnjoj konferenciji u organizaciji MORH-a, uz Kosor, nazočili su i predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Novinare je zanimalo komentar premijerke i predsjednika države na spekulacije da je novac u 'aferi kamioni' 'završio u blagajni HDZ-a'.

'Odakle ja to znam', bio je Mesićev odgovor na pitanje, a Kosor je dodala da bi i ona mogla upravo tako odgovoriti. 'Upravo tako bih i ja mogla odgovoriti. Ali, kao što ste sami svjedoci, istraga je u tijeku. Kompetentna tijela rade svoj posao i imaju, naravno, puni prostor da to odrade apsolutno do kraja', naglasila je.

Novinare je zanimalo i hoće li doći do rekonstrukcije Vlade, odnosno hoće li u Vladu ući SDP-ovac Ljubo Jurčić, te ekonomist Ivan Lovrinčević, a premijerka je rekla kako neće biti rekonstrukcije.'Ne, ne, Vlada radi u ovom sastavu', rekla je Kosor koja smatra da 'prostor konzultacija' uključuje sve one koji 'žele pomoći i imaju znanja i voljni su podmetnuti leđa'.

Na pitanje hoće li spomenuta dvojica biti 'njezini budući ministri', odgovorila je da se radi o dvije 'vrlo stručne osobe' koje su i članovi Ekonomskog vijeća, te da su 'dobrodošli sa svojim savjetima'.