ARBITRAŽNI SPORAZUM

Pahor: Moramo se dogovoriti s Hrvatima!

Jadranka Kosor Borut Pahor kosor pahor

Jadranka Kosor Borut Pahor kosor pahor

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Slovenski premijer Borut Pahor uvjerava Slovence da moraju prihvatiti arbitražni sporazum s Hrvatskom, jer će u protivnom Slovenija izgubiti potporu Europske unije, piše Novi list

Slovenski premijer Borut Pahor opet je morao objašnjavati svoje nedavne tvrdnje da se s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da Slovenija dobije izlaz na otvoreno more.

Odgovarajući na pitanja slovenskih parlamentaraca, Pahor je kazao da je s premijerkom Kosor u Trakošćanu postigao takav dogovor iako ga nije bilo potrebno izreći 'jasno i glasno'.

'Bilo je dovoljno da smo se u pregovorima vratili na Rehnov drugi prijedlog, u kojem je i slovenski kontakt s otvorenim morem, dok smo mi Hrvatskoj trebali dati zeleno svjetlo za EU', tvrdi Pahor.

'Ne zamjerite Slovenci, ali mi smo vam išli na ruku, no vi ste našu podršku odbacili, zato naše potpore više nemate. Ne želimo više podržavati zemlje koje blokiraju proširenje EU', objasnio je Pahor u slovenskom parlamentu što bi mu rekli u Bruxellesu u slučaju da Slovenci na referendumu odbace arbitražni sporazum.

U tom slučaju, ponavlja Pahor, iako je međunarodna zajednica pomagala Sloveniji, ako Slovenci odbace sporazum, 'napravit će uslugu Hrvatskoj'.

Međutim, Pahor je, prema izvještaju Novog lista, morao početi odgovarati i na pitanja o svom odstupu, u slučaju propasti njegova sporazuma s premijerkom Kosor.

'Ako ocijenim da je došlo do velike izolacije Slovenije u međunarodnoj zajednici, koja bi imala gospodarske i socijalne posljedice, a da tim okolnostima nisam dorastao, odstupio bih kako bih ponovo spasio Sloveniju', potvrdio je premijer Pahor najave kako bi pad arbitražnog sporazuma vjerojatno za sobom povukao i pad njegove vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi