JELKO KACIN

'Pahor je preuranio s pozivom Sanaderu'

22.12.2008 u 10:27

Bionic
Reading

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da je da podržava odluku premijera Boruta Pahora da dade 'crveno svjetlo' završetku hrvatskih pregovora s EU-om do kraja iduće godine

LJUBLJANA - Kacin je, međutim, dodao da je Pahorov poziv upućen hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da sesusretnu i razgovaraju o povlačenju slovenskih rezervi na pregovore jošu vrijeme češkog predsjedništva preuranjen. "Nakon slovenske blokade pregovora pitanje granice više se ne može zamrznuti i potrebno je napraviti slijedeći korak, ali je poziv upućen prebrzo - do susreta bi trebalo doći kad Hrvatska ispuni uvjete, a to će učiniti onda kad hrvatska vlada postane zrela". rekao je Kacin u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Na pitanje kako tumači izjave nekih svojih kolega u Europskom parlamentu da je slovenska blokada pregovora neprihvatljiva, te ocjenu izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode da bilateralno pitanje ne smije biti prepreka za zaključivanje pregovora s Hrvatskom, Kacin je rekao da će EU biti izrazito na slovenskoj strani kad slovenska vlada provede akciju informiranja europske javnosti o graničnom sporu.

"Hannes Swoboda je očito mislio da će biti zadnji izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu, a sada je očito da to neće biti tako", pojasnio je Swobodinu izjavu Kacin koji ocjenjuje da je završetak pregovora Europske unije s Hrvatskom 2009. godine nerealan.

U razgovoru na temu odnosa s Hrvatskom u emisiji iste televizije sudjelovali su i nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Zoran Thaler i predsjednik "Zavoda 25. lipnja 1991. godine" Marjan Podobnik

Podobnik je rekao da je protiv "predaje" slovenskih teritorija Hrvatskoj, te da je Slovenija oduvijek kontrolirala Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more.

"Niti parafirani sporazum Drnovšek - Račan nije Sloveniji osiguravao status pomorske države, zato sam protiv vraćanja na taj dokument ili predaje pitanja granice arbitraži", rekao je Podobnik, dodavši da stajališta koja on zastupa najbolje odražava Bijela knjiga koju je u vrijeme Dimitrija Rupela prihvatilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, te da bi taj dokument trebalo osnažiti kroz posebnu parlamentarnu deklaraciju.

Thaler je izjavio da je Slovenija pogriješila što se s Hrvatskom o rješavanju granice nije dogovarala odmah nakon što su obje države proglasile nezavisnost, te dodao da je u tom slučaju bilo moguće naći rješenje i za problem štediša Ljubljanske banke Zagreb.

No, Hrvatska je u međuvremenu, dodao je Thaler, činila "bizarne poteze", pa je tako Piranski zaljev "preimenovala" u Savudrijsku valu, a odbila je i sporazum Drnovšek - Račan.

"To da su Hrvati bivšeg premijera Račana pribili na križ zbog jednog dobrog dogovora sasvim je bizarno", rekao je Thaler.