otac slovenske države

Pahor: Drnovšek je jedna od najvećih figura u slovenskoj povijesti

23.02.2018 u 15:42

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je položio vijenac na grob svog prethodnika Janeza Drnovšeka, kojega smatra jednom od najvećih ličnosti u slovenskoj povijesti, zaslužnim posebno i za to da je Slovenija iz nekadašnje SFRJ izašla bez velikih ljudskih i materijalnih žrtava

'Bio je velik politički lider i jedna od najvećih političkih figura u našoj povijesti', kazao je Pahor na otvaranju izložbe i simpozija povodom 10. obljetnice smrti Janeza Drnovšeka, dodavši da su ga ljudi slijedili i razumjeli, zbog čega je punih deset godina uspijevao voditi više koalicijskih vlada.

'Slovenija može biti zadovoljna što je imala takvog čovjeka i lidera', kazao je Pahor podsjetivši da je Drnovšek nakon proglašenja slovenske nezavisnosti kao još uvijek formalni član predsjedništva tadašnje države, među ostalim, postigao da Slovenija izađe iz bivše državne zajednice sa što manje žrtava.

'Svojim je utjecajem Drnovšek dao svoj doprinos da smo prošli s manje žrtava, budući da je s tadašnjom JNA i političkim vrhom u Beogradu došao do dogovora da se osamostaljenje izvede na miran način', kazao je Pahor.

Aktualni slovenski predsjednik kazao je da će Drnovšek ipak najviše biti zapamćen po onome što je nakon toga dao Sloveniji, jer je znao uspostaviti tolerantne političke odnose i s oporbom odnosno konkurentima koji se s njime nisu slagali pa je vodio više različitih koalicija.

  • +15
Sva lica Boruta Pahora Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Po Pahorovim riječima, Janez Drnovšek će zato s pravom ostati zapamćen kao jedan od 'otaca' slovenske države i poštovana osoba, a nije bio samo 'suhi pragmatičar', kako se o njemu za života znalo reći, nego i politički inovator, pa je zato i bio uspješan u međunarodnoj i domaćoj politici.

Slovenija obilježava 10. obljetnicu Drnovšekove smrti za kojega se smatra da je jedan od najzaslužnijih za ekonomsku tranziciju države i njen ulazak u EU i NATO, a često ga se zna u aktualnim političkim raspravama spominjati i kao začetnika tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, koji je po mišljenju slovenskih analitičara najbolje rješavao pitanje povezivanja Slovenije s otvorenim morem.