SASTANAK KOSOR-MILANOVIĆ

'Pada' li dogovor o dijaspori?

10.05.2010 u 10:55

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci premijerka Jadranka Kosor i SDP-ov šef Zoran Milanović nastavljaju razgovore o ustavnim promjenama. Glavno otvoreno pitanje i dalje je dijaspora i sve je izglednije da će vladajući morati popustiti nekim idejama oporbe ako žele dobiti potporu za ostale izmjene Ustava

Iako će saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav za tjedan dana utvrđivati prijedlog Nacrta ustavnih promjena, na njemu se sigurno neće naći pitanje glasanja dijaspore. Tako je prije nešto od više od tjedan dana u Saboru odlučila vladajuća većina, no šef Odbora za Ustav Vladimir Šeks tada je dao svoju riječ oporbi da će se o tom pitanju razgovarati.

Obećanje dano, obećanje ispunjeno. Premijerka Jadranka Kosor na brzinu je sazvala sastanak s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem bez čijih stranačkih ruku HDZ i koalicijski partneri ne mogu izglasati već usuglašene ustavne promjene. Uoči samog sastanka nitko od dviju strana nije htio pretjerano komentirati detalje razgovora niti otkrivati koja će rješenja ponuditi drugoj strani. Do sada je poznato jedino to da oporba predlaže da dijaspora, odnosno građani BiH glasaju u diplomatskim predstavništvima, no HDZ na to ne pristaje, jer smatra da bi se drastičnim smanjenjem broja glasačkih mjesta smanjio broj zastupnika iz dijaspore. Naime, trenutačno u Saboru broj zastupnika dijaspore ovisi o broju birača izašlih na izbore.

Premda je ovo bio prvotni prijedlog oporbe, prethodni mjeseci pregovora i razgovora iznjedrili su i neke druge ideje. Nakon što su vladajući odmah odbili ideju o glasanju dijaspore u diplomatskim predstavništvima, oporba je predložila da se pitanje dijaspore riješi međunarodnim ugovorima. Međutim u HDZ-u su to odbili jer, kako je pojasnio Šeks, 'te ugovore bi se trebalo zaključiti s velikim brojem država'.

Na kompromis su tada bili spremni i u HDZ-u pa su oporbi predložili da se pitanje dijaspore riješi kroz dopisno pravo glasa. No ta stara HDZ-ova ideja iz 2003. u oporbi je dočekana na nož. 'Protiv smo glasanja pismom i razglednicom, gdje jedna osoba može glasati za njih pet, posebno u situaciji kad nemamo sređene biračke popise. Očito traju konzultacije na relaciji HDZ Hrvatska i HDZ BiH. Mi smo za model sukladan europskim standardima', prokomentirao je tada Milanović ideju vladajuće većine.

Oporba je nakon toga iznijela ideju o fiksnim kvotama za dijasporu, što je, čini se, ideja s najviše šansi za prolaz i kod vladajućih i kod oporbe. HDZ-u i koalicijskim partnerima to bi dobro došlo ako prihvate glasanje u diplomatskim predstavništvima, a ni oporba, koja se ipak drži svog prvotnog rješenja, ne odbacuje razgovore o fiksnim kvotama kojim bi se odredio točno određen broj zastupnika dijaspore. Naime, ideju o fiksnim kvotama na jednom od prethodnih sastanaka iznijela je HNS-ovka Vesna Pusić, ali samo pod uvjetom da se glasa u veleposlanstvima i konzulatima.

Hoće li se danas razgovarati o fiksnim kvotama, vidjet će se tek po završetku sastanka s kojeg, sudeći po dosadašnjim sijelima u Vladi, ne treba očekivati konkretne dogovore i čudotvorna rješenja.