novosti u zdravstvu

Beroš: Okrećemo se u potpunosti pacijentima

23.12.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Vili Beroš, ministar zdravstva, danas je s ravnateljem Klinike za dječje bolesti Zagreb, Goranom Roićem obišao građevinske radove na obnovi Klinike za dječje bolesti Zagreb. Osim obnove Klinike prokomentirao je i izgradnju Nacionalne dječje bolnice, nedostatak liječnika u zdravstvenom sustavu i specijalizaciji, slučaj ozlijeđenog dječaka i izmjene zakona zdravstvene zaštite

Ministar se na početku zahvalio na svemu onome što je napravljeno i nakon potresa i nakon poplave za obnovu ustanove te izrazio želju za realizacijom izgradnje bolnice u Blatu.

'Ova Vlada je prepoznala to kao jedan od osnovnih i važnih izazova dakle osiguranje sveobuhvatne i pravovremene zdravstvene zaštite, djeci u dječjoj dobi je to od iznimne važnosti stoga idemo tim putem i u fazi je projekt realizacije izgradnje Nacionalne dječje bolnice' rekao je Beroš, prenosi HRT.

Ministar je istaknuo da će zdravstveni sustav sljedeće godine polučiti prave rezultate mukotrpnog rada u zadnjih godinu dana nakon što se stišala pandemija koronavirusa.

'I izmjenu zakonodavnog okvira, u izmjenu paradigmi koje su do sada vrijedile u zdravstvenom sustavu. Okrećemo se u potpunosti našim pacijentima, jačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, posvećujemo se pitanjima koja su desetljećima bila zanemarena, pitanja kadrovske strukture, financiranja, dodao je.

Osvrnuo se i na problem nedostatka liječnika i specijalizanata te naglasio da će zatražiti očitovanje od Doma zdravlja Zadarske županije.

'Ja znam da sam kao prvi čovjek sustava odgovoran za takve stvari, ali ne i jedini. Stoga to pitanje nedostatka liječnika, infrastrukture uređaja na razini primarne zdravstvene zaštite moramo rješavati zajedno s onima koji su po zakonu i Ustavu nositelji primarne zdravstvene zaštite, a to su županije, istaknuo je ministar.

'Ne bježim od svoje odgovornosti i sada ću kao i do sada zatražiti očitovanje od Doma zdravlja Zadarske županije o stanju zdravstvene infrastrukture na toj lokaciji', dodao je.

Naveo je da će jaz u sustavu smanjit broj specijalista i istaknuo kako smatra porazom zdravstvene administracije što nije bilo primjerene zdravstvene infrastrukture.

'Mi sada rješavamo nagomilane probleme i činjenicu da se 12 dugih godina u jednom trenutku da li zbog objektivnih ili nekih drugih razloga uopće nisu raspisivale pojedine specijalizacije', rekao je Beroš.

Prokomentirao je i slučaj ozlijeđenog dječaka koji je zbog korištenja pirotehničkih sredstava ostao bez prstiju.

'Upotreba takvih pirotehničkih sredstava, petardi, eksplozivnih naprava krajnje je opasna i može u pojedinim slučajevima polučiti iznimne teške tjelesne ozlijede pa i doživotnu invalidnost. To apsolutno nije dobro i iz godine u godinu na to upozoravamo. Apeliram na sve roditelje da budu svjesni situacije koja može nastati ako netko neovlašteno, nedozvoljeno koristi nekakva sredstva koja nisu adekvatna', dodao je.

  • +21
Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Izmjene zakona zdravstvene zaštite trebale bi ubrzo zaživjeti i te izmjene predstavljaju određeni okvir koji će predstavljati promjene koje se nastoje postići u zdravstvenom sustavu, kazao je ministar.

'Dakle jačanje preventive, preventivnih zdravstvenih pregleda. Nadalje poradit ćemo na ranom otkivanju bolesti, vjerujem da ćemo ubrzo uvesti sustav onkološke uputnice koja će omogućiti u roku od jednog mjeseca i obradu i dijagnozu i tretman za sve onkološke bolesnike, jačanje primarne zdravstvene zašite, jačanje domova zdravlja. Zatim moramo razmišljati o reorganizaciji našeg bolničkog sustava, novoj kategorizaciji bolnica, o financijskoj učinkovitosti i naravno ljudskim potencijalima', rekao je Beroš.