NAPADI DŽIHADISTA

Ozbiljno upozorenje Hrvatima: Žurno napustite Irak

13.06.2014 u 21:22

Bionic
Reading

'Postoji vrlo visok rizik putovanja zbog složenog sigurnosnog stanja uzrokovanog terorističkim napadima pobunjenika povezanih sa Al-Qaidom', izvijestilo je o stanju u Iraku Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na svojoj stranici

'Uslijed oružanih sukoba sigurnosnih snaga i militanata, hrvatskim građanima preporučamo izbjegavanje svih vrsta putovanja u okruge Ramadi i Fallujah (provincija Anbar) kao i u područja cijele provincije Ninewah i Salah-ad-Din. Izvještaji ukazuju da su sigurnosne snage vratile kontrolu nad Mosulom, glavnim gradom provincije Ninewah, ali ga kasnije napustile. Svima koji su trenutno u tim područjima, savjetujemo žurno napuštanje. Hrvatskim državljanima savjetujemo da bez prijeke potrebe ne putuju u Irak', napominju.


Slično upozorenje izdalo je i tursko ministarstvo vanjskih poslova. Preporučilo je u petak svojim državljanima da napuste dijelove Iraka u kojima se vode najžešći sukobi između džihadista i vladinih snaga.
Upozorenje se odnosi na Mosul, Kirkuk, Salahedin, Dijalu, Al-Anbar i Bagdad, objavilo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Džihadisti ISIL-a (Islamska država Irak i Levant) nastavili su u petak napredovati prema Bagdadu nakon što su učvrstili pozicije na sjeveru zemlje. Tijekom noći su zauzeli Sadiju i Džalaulu i okolna područja u pokrajini Dijali, a prije toga Faludžu, Ramadi, Tikrit i Mosul i mogli bi dovesti do raspada Iraka na sunitski, šijitski i kurdski dio.

ISIL se bori i u Siriji gdje sudjeluje u borbama protiv režima Bašara al Asada, a u planu ima povezivanje dijelova Sirije i Iraka u novu političku zajednicu, kalifat.