GRADITI SE (NE) MORA

Ovo tjera turiste iz Hrvatske!

14.07.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Tradicionalna boljka našeg turizma – bageri na plažama punima turista, izgradnja i rekonstrukcija cesta u špici sezone, radovi na izgradnji apartmana i drugih objekata koji baš kao da su čekali da turisti nahrupe... slike su koje i ove godine diljem jadranskih destinacija dočekuju goste željne odmora

U Svetom Filipu i Jakovu ovih dana su zbog izgradnje javnog toaleta, turiste dočekali na plaži radnici s bagerom i miješalicama betona, a ništa bolje nisu prošli ni gosti na splitskoj plaži Kašjuni podno Marjana gdje su gradske vlasti odlučile u jeku sezone i na zgražanje kupača došljunčavanjem poboljšati uvijete boravka gostiju u jednoj od najljepših uvala. Na plaži se iskrcava 40-ak kamiona kamenja i šljunka, a osim buke i prašine, 'razmaženim' turistima zasmetao je i tom radnjom nastali mulj koji se možda u nekoliko dana i slegne. Istina je da želimo imati bolje i uređenije plaže, no pitanje je hoće li turisti koji su zbog prisutnosti bagera s tih plaža otišli, poželjeti na istu destinaciju ponovno doći.

Slično iskustvo imali su i kupači u Neviđanama na Pašmanu, doduše krajem lipnja, pa početkom srpnja u uvali San Martin kod Poreča, a zbog bučnih bagera i prašine pri izgradnji novih apartmana u uvali Dražica u općini Rogoznica mještani su prosvjedovali, pa čak i alarmirali Ministarstvo graditeljstva, jer im tjeraju turiste.

No o tome koliko se diljem Jadrana gradi unatoč želji za što uspješnijom turističkom sezonom, u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja nisu precizirali; tek šturo odgovaraju da 'odluku o zabrani ili ograničavanju izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni može donijeti predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, to jest općinsko, odnosno, gradsko vijeće'.

I uglavnom je sve po zakonu jer lokalna samouprava, unatoč vlastitim odredbama o zabrani gradnje u turističkoj sezoni, uvijek može izgradnju, primjerice dječjeg vrtića, POS-ovih stanova, pa i izgradnju javnog WC-a na plaži, proglasiti javnim interesom.

'Građevinska inspekcija obrađuje sve prijave bespravne gradnje, i od građana i od komunalnih i drugih službi jedinica lokalne samouprave. Sve ih uvrštava u plan i program rada i obradi. Godišnje građevinska inspekcija odradi od 10 do 12 tisuća nadzora', priopćili su na naš upit iz resornog ministarstva.

Zanimljivo, samo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uz 'blagoslov' jedinica lokalne samouprave ima nekoliko aktivnih gradnji POS-ovih stanova u obalnim turističkim središtima te nam je, nakon provjere kod Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama koja provodi program POS-a, dostavilo odgovor: 'Na lokaciji Lovran, prema Odluci jedinice lokalne samouprave, dozvoljena je izgradnja POS stanova unatoč zabrani izgradnje tijekom turističke sezone. Na lokaciji Funtana radovi su započeli u rujnu prošle godine, kada zabrana više nije bila na snazi. U ovom trenutku u tijeku su završni radovi (useljenje je uskoro) na koje se zabrana ne odnosi', priopćila je glasnogovornica ministarstva Đurđica Čočić

Osim pokojeg bagera na plažama, legalnih i nelegalnih gradilišta, turiste koji kane provesti odmor na obali diljem Jadrana dočekat će i otežano prometovanje uz privremenu regulaciju zbog neodgodivih cestovnih radova – na primjer na Jadranskoj magistrali kod Slanoga, kod Pule se gradi sjeverna obilaznica, a u predjelu Pantan u Trogiru raskrižje državnih cesta. No cestovnih radova, dakako, ima i u zemljama iz kojih nam turisti pristižu, pa ih to toliko i ne smeta, a bolje ceste dovode nam i više turista. Ipak, primjećuju da se kod njih manji radovi održavanja, poput iscrtavanja linija i bojanja pješačkih prijelaza, ipak obavljaju u noćnim satima, kad nema većeg prometa, što kod nas nije običaj.

Kako se iste slike 'bagera pokraj kupača' ne bi ponovile i dogodine, prilikom nedavnog posjeta Omišu ministar turizma Darko Lorencin iznova je uputio apel jedinicama lokalne samouprave i izvođačima radova da se planiranje i realizacija radova odvija unaprijed, odnosno da se sada pripreme sve potrebne radnje kako bi se sami radovi nesmetano odvijali u 2015. godini izvan turističkog dijela sezone. 'Nema smisla da novac ulažemo na promociju zemlje, a da turisti dolaze i pritom nemaju uvjete koje očekuju', poručio je Lorencin.