SABORSKA PRAVILA

Ovo su razlozi zbog kojih se o proračunu glasuje tek u ponedjeljak

18.03.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Nakon što su u utorak raspravili proračun za 2016. saborski zastupnici o istom će glasati tek u ponedjeljak. Naime, od rasprave do glasovanja moraju proći tri dana pa danas glasovanja uopće neće biti

Glasovanje o proračunu bit će održano u ponedjeljak, a tada će se glasovati i o drugim točkama raspravljenim ovaj tjedan. Naime, prema saborskom poslovniku, od rasprave do glasovanja moraju proći tri dana, pa zastupnici o proračunu ne mogu odlučivati prije subote. 'Ne može se glasovati o podnesenim amandmanima i proračunu u cjelini prije nego što proteknu tri dana od dana rasprave', stoji u članku 212. saborskog poslovnika.

Rasprava je, podsjetimo, održana u utorak te do glasovanja ne može doći danas. Tri dana se zastupnicima, ali i vladi daju kako bi mogli podnijeti amandmane na proračune, o kojima se onda izjašnjavaju prilikom glasovanja. Zastupnici su do sad, podsjetimo, predali 94 amandmana, o čemu je tportal već pisao

Iako se u saborskim kuloarima spominjala i mogućnost glasovanja u subotu, u Saboru su zaključili da će to obaviti u ponedjeljak za kada je tako i tako već ranije sazvana sjednica. Glasovanje u subotu vjerojatno je izbjegnuto i jer se taj dan održava izborna skupština HSS-a, na kojoj ta stranka bira novog predsjednika.

No, osim o proračunu, u ponedjeljak će se održati i glasovanje o drugim točkama, pa i o potvrđivanju novog ministra branitelja Tome Medveda, kojeg je jučer premijer Tihomir Orešković predstavio na Odboru za ratne veterane. S obzirom na to da se o proračunu glasuje u ponedjeljak, u Saboru su vjerojatno procijenili da je najbolje da taj dan glasuju o svim točkama.