SVE DEČKI

Ovo su prve bebe rođene po ulasku Hrvatske u EU

01.07.2013 u 13:53

Prva beba rođena u Europskoj uniji

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je danas u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj prve bebe rođene po ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU), istaknuvši pritom da nam ulazak u EU pruža sigurnost, ali je važno da ‘ostavimo znanje, talent i vještinu upravo u svojoj domovini’

Ministar Ostojić je Janu, Luki i Gabrijelu - novorođenim bebama, u ime ministarstva i Vlade zaželio puno zdravlja i da ‘sve što budu radili i učili ostvare prvenstveno u Hrvatskoj, a onda u EU’.

Naglasio je da će ulaskom u EU, što se tiče zdravstvenog područja, postati dostupan niz zdravstvenih usluga - prvenstveno hitnih, a što se tiče prekogranične suradnje, od kraja godine bit će dozvoljeno raditi neke izabrane zahvate u ambulantama drugih zemalja EU.

‘Samo zdravstveni sustav nije dio pravne stečevine, zato što se sustavi zdravstva u Europi razlikuju. Bilo je praktički nemoguće spojiti i napraviti jedinstveni zdravstveni sustav. Optimisti kažu da će to biti 2025., pesimisti 2035., a istina je najvjerojatnije negdje u sredini’, rekao je Ostojić.

Dok Jan, Luka i Gabrijel odrastu zasigurno će postojati jedinstveni europski zdravstveni sustav, što znači da će se moći bez problema liječiti u nekom od europskih gradova - Berlinu, Londonu ili Rimu, ustvrdio je Ostojić.