tragedija S PRALJKOM

Ovo su najvažnije stvari koje su danas dosuđene u Haagu

29.11.2017 u 13:08

Bionic
Reading

Drama u Haagu! Nakon što mu je Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo kaznu zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini nekadašnji načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak odlučio je povući radikalan potez

'Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu', uzviknuo je Praljak i odmah popio nešto iz bočice. Praljkova odvjetnica je potom u panici uzviknula da je njezin klijent kazao da je popio otrov.

Nakon toga je nastala konsternacija i panika, a kada je vidio što se događa, predsjedajući Sudskog vijeća Carmel Agius prekinuo je izricanje presude. Postavlja se pitanje kako je Praljak unio otrov u sudnicu. Riječ je o velikom propustu Haškog suda.

Do tada je, osim Praljku, Žalbeno vijeće, koje uz predsjedajućeg Carmela Agiusa čine suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto, potvrdilo presudu i kaznu nekadašnjem premijeru Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranku Prliću od 25 godina zatvora i Bruni Stojiću, nekadašnjem ministru obrane HR HB-a, od 20 godina zatvora.

Izricanje presude je prekinuto prije nego je izrečena kazna bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću. Njima je izricanje kazne nastavljeno tek nakon dva sata stanke. Također su im potvrđene prvostupanjske kazne od 20 godina zatvora Petkoviću, 16 Ćoriću i 10 Stojiću. Gotovo istovremeno s nastavkom suđenja general Praljak je preminuo u bolnici. 

  • +2
Dočekivanje presude šestorki iz BiH u Mostaru Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

Neugodno iznenađenje doživjela je i Hrvatska jer su njezini nekadašnji čelnici, prvi predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko, proglašeni sudionicima zločinačkog pothvata kojem je bio cilj odcjepljenje dijelova Bosne i Hercegovine i njihovo pripajanje Hrvatskoj. Potvrđen je i međunarodni karakter rata i udruženi zločinački pothvat, no moramo naglasiti da presuda nije pročitana u cijelosti i da treba pričekati jesu li bivše hrvatske vođe zaista navedene kao sudionici zločinačkog pothvata i u konačnoj presudi.

Važno je istaknuti da je Žalbeno vijeće utvrdilo da je Stari most u Mostaru bio legalni vojni cilj tijekom rata i preinačilo je prvostupanjsku presudu. Žalbeno vijeće je zaključilo da nije dokazan element ovog kaznenog djela pa je preinačilo zaključak u ovom slučaju da je to bilo bezobzirno razaranje ili razaranje neopravdano vojnom nužnošću.