SEZONA LOVA NA HRVATE

Ovo su najtraženija zanimanja za rad u Njemačkoj

09.04.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Njemačka je otvorila 'sezonu lova' neviđenih razmjera na strane radnike, a među najpoželjnijom radnom snagom vide Hrvate. 'Trebamo 1,5 milijuna kvalificiranih radnika iz inozemstva do 2025. Preračunato, trebat će nam svakoga mjeseca 10.000 novih stranih radnika', ustvrdio je jučer u razgovoru za Bild Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke gospodarske komore, piše Večernji list

Stoga, da bi održala stopu razvoja i zaposlenosti, Njemačkoj je već sada mjesečno potrebno 10 tisuća doseljenika. S obzirom na odlična iskustva s hrvatskim doseljenicima, koji se najbrže prilagođavaju uvjetima života i rada, visokoobrazovani Hrvati su sada i te kako poželjni Nijemcima, jer je broj osoba koji u Njemačkoj prekidaju studije porastao sa 25 na 28 posto. Ako govore njemački jezik, visokoobrazovani strojari, matematičari, informatičari, ali i kvalificirani tokari, bravari, tesari, zavarivači, sobarice... neće imati nikakvih problema da nađu posao u Njemačkoj, piše Večernji list

Prema podacima Saveznog ureda za statistiku iz Wiesbadena, prošle je godine prvi put zabilježen veći dolazak hrvatskih državljana u Njemačku nego njihov povratak u Hrvatsku, gdje su odlazili u mirovinu.

Može se očekivati da će Njemačka od 1. srpnja ove godine, kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju, krenuti u pravi lov na hrvatske radnike. Velika gospodarska kriza u Hrvatskoj burzu rada napunila je visokoobrazovanim mladim ljudima koji su već izgubili nadu da će posao naći u domovini.

Unatoč najavama da će njemačko tržište rada za hrvatske građane biti zatvoreno najmanje dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pojedine njemačke savezne države zasigurno će primati hrvatske radnike odmah nakon ulaska Hrvatske u EU.