OPASNA POSTROJENJA

Ovo su naftne eko-bombe koje prijete Hrvatskoj

22.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Katastrofalni požar u Rafineriji Sisak javnost je samo podsjetio na ono na što Siščani godinama upozoravaju: Rafinerija je tempirna bomba, u nju se ne ulaže, a stanovnici svakodnevno udišu štetne tvari. U isto vrijeme, Rafinerija hrani više od 500 osoba i njezino zatvaranje nikome ne bi odgovaralo. Ako ne bude ulaganja, Europska unija stavit će ključ u bravu sisačke rafinerije

Umoran od silnih izjava, koje je jučer i danas nakon velikog požara u Rafineriji Sisak dao, Boris Pavleković iz Sisačke eko akcije ističe kako je još umorniji od silnih obećanja vladajućih da će Rafinerija biti modernizirana, da zagađivanja više neće biti.

Dugogodišnja borba Siščana nije rezultirala plodom, Pavleković kaže kako će Rafinerija biti zatvorena za pet godina. 'Ovako neće moći raditi', kaže. 'Kada ih stisne iz EU sve će to otići, Rafinerija će se zatvoriti. Neće valjda EU širiti granične vrijednosti kakvoće zraka zbog Siska', kaže ironično.

Ipak, Siščani ne žele zatvaranje Rafinerije, žele da se Vlada, tj. Ina i MOL drže obećanja. Ako su na njih zaboravili, mi ćemo ih podsjetiti: kada je MOL kupio polovicu vlasničkog udjela u Ini najavljivala se modernizacija Rafinerije u roku od četiri godine sa 250 milijuna kuna.

Nešto se otada ipak napravilo, no nedovoljno: u rujnu 2007. godine pušteno je u rad postrojenje za odsumporavanje, zvano Claus, koje je znatno smanjilo emisije sumporovodika i sumpornog dioksida. Dvije godine kasnije s radom je počelo i postrojenje HDS FCC benzina. No sisački eko aktivist upozorava da su ova postrojenja u službi postizanja kvalitete goriva, a ne kvalitete zraka koji Siščani udišu. Priznaje doduše da je postrojenje Claus uklonilo smrad iz grada.

'Rafinerija je jedino što radi u ovom gradu'

U premijerkine jučerašnje izjave kako će se Rafinerija modernizirati, kako će biti velikih ulaganja, ne vjeruje. 'Ona se sad pravi važna, no mi smo izgubili šansu kada se modernizirala Rafinerija Urinj', smatra. Ustrajan je u stavu da Rafineriju ne treba zatvoriti, ona hrani 500-tinjak zaposlenih i velik broj kooperanata. 'To je jedino što u ovom gradu radi', zaključuje.

Neslavni rezime eko incidenata

U siječnju 2010. na gotovo istom mjestu na kojem je jučer izbila vatrena buktinja izbio je požar nešto manjih razmjera. Nakon što je u večernjim satima ugašen, ponovno se rasplamsao uz pratnju eksplozija. Utvrđeno je da je do požara došlo zbog začepljenja kanalizacije zauljenih voda koje su se izlile te je došlo do širenja isparenih ugljikovodika.

No Rafinerija ne zagađuje samo zrak zbog čijeg udisanja Siščani drže neslavno prvo mjesto po broju malignih oboljenja u državi. U Hrvatskim vodama upozoravaju kako Rafinerija desetak puta godišnje onečisti rijeku Savu. Tako je Savom u travnju prošle godine plivala velika smrdljiva masna mrlja.

Ina-Rafinerija nafte Sisak u dva je navrata novčano kažnjavana zbog onečišćenja zraka u Sisku. 2005. godine Prekršajni sud u Sisku kaznio ih je sa sto tisuća kuna kazne, a zbog onečišćenja zraka 2008. godine kada je razina ugljičnog monoksida bila trostruko viša od dopuštene, kažnjeni su sa 150 tisuća kuna, a direktor Rafinerije Damir Butković sa 20 tisuća kuna.

Požar u Urinju iz 2010.
Urinj - eko bomba prijeti Rijeci

U Ina-Rafineriji nafte Rijeka na Urinju kod Kostrene, iako moderniziranoj, prošle godine bila su čak tri incidenta. Krajem siječnja 2010. pri iskrcavanju tankera došlo je do istjecanja uzrokovanog propuštanjem na cjevovodu. Dva tjedna kasnije došlo je do požara, a krajem svibnja iste godine došlo je do požara i detonacije te je jedan radnik ozlijeđen.

Slavonski Brod – novi Sisak?

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja u ovom slučaju nije direktno naša briga, godinama truje zrak stanovnika Slavonskog Broda.

Taj je grad na najboljem putu da postane kao Sisak. Prošle godine Brođani su u tri mjeseca čak 18 puta udisali zagađeni zrak. Gradonačelnik Mirko Duspara podnio je kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja s podacima da zagađenje dolazi iz BiH. Pitanje bosanskobrodske rafinerije stavljeno je i na državnu razinu te su o tom problemu ove godine razgovarali predsjednik RH Ivo Josipović i Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik.

Kemijski spojevi naši svagdašnji

Kemijski elementi i spojevi većini su građana Hrvatske neugodan podsjetnik na školsko doba. No građanima Siska i ostalih gradova koji na svojim rubnim dijelovima ili susjedstvu imaju rafineriju kao rak ranu, pojmovi poput benzena, vodikovog sulfida ili pak sumpor-dioksida potpuno su poznati.

Mjerne postaje kakvoće zraka u takvim su gradovima okosnica života. Oni osim vremenske prognoze pozorno prate i količinu gore navedenih spojeva.

Sisačka rafinerija pokazala je pravu sliku sustava vrijednosti političara: ako nešto ne donosi dobit, ako nema računice, nema love. A građani? Neka budu sretni što imaju gdje raditi!