PATE DVIJE MILIJARDE LJUDI!

Ovo je strašna istina o gladi i pothranjenosti

06.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Pothranjenosti ili kronična glad definirana je kao nemogućnost konzumiranja dovoljno hranjivih sastojaka kako bi osobe zadovoljile minimalne prehrambene potrebe za energijom. U globalnim razmjerima, prema podacima FAO-a, pothranjenost je smanjena s milijarde na današnjih 842 milijuna, no unatoč padu od 17 posto, još uvijek u svijetu imamo 162 milijuna djece koja su zakržljala zbog kronične gladi te 99 milijuna djece nedovoljne težine

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013, zbog akutne pothranjenosti izgubili smo 51 milijun djece.

Pothranjenost, u svim svojim oblicima, i dalje je glavna prepreka gospodarskom razvoju. Siromaštvo u djetinjstvu ostavlja duboke tragove pa su podaci, ovih dana izneseni na konferenciji u Uredu predsjednika Ive Josipovića, za Hrvatsku jako zabrinjavajući. Naime u 2012. više od 20 posto djece mlađe od šest godina živjelo je ispod praga siromaštva! Čak 40 posto među njima nije moglo ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom, a trećina tih mališana živi u vlažnim i neodgovarajućim stambenim prostorima.

'U istraživanju, u kojem je korištena baza podataka Državnog zavoda za statistiku, to jest anketa o potrošnji kućanstava i dohotku stanovništva, sudjelovalo je i 1139 roditelja djece predškolske dobi i centri za socijalnu skrb.

Od obitelji korisnika socijalne pomoći s djecom predškolske dobi njih 68 posto izjavilo je da nemaju dovoljno novca za hranu, a 30 posto njihove djece navelo je da u okruženju u kojem žive nemaju pedijatra', rečeno je u Uredu predsjednika.

Zbog nedostatnog uključivanja ranjivih skupina u predškolske programe i zbog zaostajanja djece u razvoju Hrvatska godišnje gubi oko 0,29 posto BDP-a, uz dugoročno smanjenje produktivnosti radne snage!

U svijetu je previše gladnih i previše pretilih

Pothranjenost i pretilost se javljaju kada prehrana neke osobe sadrži premalo, odnosno previše nutrijenata. Pomanjkanje mikronutrijenata ili 'skrivena glad' pogađa oko dvije milijarde ljudi. Istovremeno, pretilost pogađa oko pola milijarde odraslih!

Glad ili dugotrajno nedovoljna ishrana uvjetuje ozbiljne kronične bolesti, posljedično povećava rizik smrtnosti te utječe na rast učestalosti s reduciranom prehranom povezanih nezaraznih bolesti.

Najveći dio ljudi među pothranjenima u svijetu još uvijek se nalazi u južnoj Aziji (295 milijuna), slijedi subsaharska Afrika (223 milijuna), istočna Azija (167), Latinska Amerika i Karibi (47 milijuna). Tim poražavajućim ciframa treba pridodati i 110 milijuna pothranjenih u ostalim regijama diljem svijeta.

Zaključak FAO-a je da ulaganje u prehranu, osim što promiče zdravlje nacije, u ekonomskom smislu rezultira poboljšanom produktivnošću i gospodarskim rastom.


Ne postoji idealna dijeta

Premda se prehrambene potrebe razlikuju prema dobi, spolu, zdravstvenom statusu i mogućoj razini tjelesne aktivnosti, najčešći općeniti dijetetski savjeti za odrasle preporučuju sljedeće:

- ugljikohidrati trebaju biti osnova većine obroka
- svakodnevno jedite različito voće i povrće
- redovito jedite mahunarke
- redovito konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode
- redovito jedite meso, perad, jaja i ribu
- odaberite prehranu s umjerenom količinom masti i ulja
- svakodnevno pijte mnogo vode
- za energetski balans glavno je održati zdravu tjelesnu težinu
- redovito vježbajte.

Želite li živjeti zdravije, ograničite konzumaciju šećera, slatkih proizvoda i gaziranih pića, ali također smanjite konzumaciju soli i alkohola. Držite se zdravih navika i ne zaboravite - ne postoji idealna dijeta koja bi bila 'prava stvar' za svakoga.