PUPIĆ BAKRAČ O SINOVČIĆU

'Ovo je samo jedan krak, uhićenja trebaju ići dalje'

02.12.2014 u 10:44

Bionic
Reading

'Govorio sam da Zadrom vlada kriminalno-interesna politička hobotnica, a ovo je jedan njezin krak. Ovo je logičan slijed hapšenja, no na tome ne bi trebalo stati', komentirao je Marko Pupić Bakrač, nezavisni zadarski gradski vijećnik, uhićenje Rene Sinovčića i još šestero osoba zbog gospodarskog kriminala

Kaže da se u ovom slučaju neće poslužiti poštapalicom 'neka institucije rade svoj posao', već onom - 'pravda je spora ali dostižna'. Iako su iz Ravnateljstva policije stigle tek šture informacije o vrsti kaznenih djela za koja se sumnjiči uhićena sedmorka, tportal doznaje da su među inkriminacijama i malverzacije vezane za Vox TV.

No Pupić Bakrač napominje da bi predmetom istrage trebale biti i financijske malverzacije u Nogometnom klubu Zadar. 'Vjerujem da se radi i o privatizaciji NK Zadar. Temeljni kapital kluba procijenjen je na 70 milijuna kuna, a on je sada ekvivalentan njegovom dugu. Upozoravao sam na to, a rekli su da klub nema nikakve imovine. Očigledno je da iza ovoga stoji politika koja je omogućila to da Sinovčić s mjesta vanjskog stručnog suradnika vodi klub. To je funkcioniralo tako da napravi 70 milijuna kuna duga i te dugove pretvori u vlasničke udjele', pojašnjava gradski zastupnik.


Zanimljivo je, kaže, to da je Sinovčić i u Voxu napravio 70 milijuna kuna duga. 'Onda idete u predstečaj te vam pomažu u Poreznoj i Ministarstvu financija, dug se otpiše, ne plaćate svoje obaveze i radite dalje. To je princip pogodovanja; to su radnje koje nemaju nikakve zakonske osnove', kaže Pupić Bakrač i u tom kontekstu spominje Branka Šegona, pomoćnika bivšeg ministra financija Slavka Linića.

S obzirom na to da je uz Sinovčića uhićen i direktor NK Zadar Dalibor Zebić, pretpostavlja da je riječ o sumnjivoj posudbi 20 milijuna kuna, koliko je Zebić dao Sinovčiću za Vox TV. 'Odakle mu taj novac? Vjerujem da to neće biti samo pitanje Voxa i NK Zadar', poručuje.

Glasovac: Dugo smo na to upozoravali

'Mi iz gradskog SDP-a smo duže vrijeme upozoravali na čudne okolnosti pod kojima se vodilo preoblikovanje NK Zadra i na ulogu Grada Zadra. Grad je donio zakonski upitnu odluku o suglasnosti grada na preoblikovanje', kaže za tportal šefica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac.

Podsjeća da je SDP-ov gradski vijećnik Antun Novoselović zbog pitanja o preoblikovanju NK Zadra 'u režiji Kalmete i Rena Sinovčića verbalno napadnut i lažno optužen za silovanje'. 'Upozoravali smo na nezakonitost rada bez obzira na aktere. Ovo nije političko pitanje već pitanje pravosuđa' kazala nam je Glasovac i podsjetila da zadarski gradski vijećnici nikada nisu dobili na uvid dokumentaciju o preoblikovanju gradskog nogometnog kluba.

Na pitanje kako komentira uhićenje šefice zadarske Porezne uprave Stoje Mučaji koja je ranije u medijskim istupima upozoravala na Sinovčića, a koja je članica SDP-a, Glasovac kaže kako nema dovoljno informacija te kako samo zna da je Mučaji 'javno ukazivala na neke stvari'.

Podsjetimo, u Zadru su rano jutros uhićeni kontroverzni poduzetnik i gradski vijećnik Reno Sinovčić i direktor NK Zadra te član uprave VOX Centra Dalibor Zebić. Uhićena je i šefica Porezne uprave u Zadru Stoja Mučaji i to na graničnom prijelazu Hrvatske sa Srbijom. Ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo je javnost o uhićenju ukupno sedam osoba s područja Zadra i to zbog gospodarskog kriminala, koruptivnih djela, zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema informacijama tportala istražitelji PNUSKOK-a u ovim trenucima pretražuju urede i sve nekretnine uhićenih Rena Sinovčića, direktora NK Zadra Dalibora Zebića i drugih uhićenih. Pročelnica Porezne uprave Zadar Stoja Mučaji bila je na putovanju u Vojvodinu pa je jutros uhićena na granici te je trenutno na putu prema Zagrebu u policijskoj pratnji.

Prema informacijama Antene Zadar uhićeni su i zaposlenici Porezne uprave: Željan Pejković, Vjekoslav Jurlina, Marko Lozančić te Irena Anić.