POSAO, ŠKOLA, VOLONTIRANJE

Ovo je prilika za mlade željne novih iskustava u inozemstvu

06.10.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Nudi se mogućnost volontiranja, stažiranja, povećanje konkurentnosti na tržištu, ali i suradnje s kolegama iz inozemstva

Na trećem Info danu mreža i inicijativa, koji je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), prezentirani su programi koji mladima pomažu u odabiru buduće karijere od srednje škole, preko fakulteta, do zapošljavanja.

Jedan takav je Euroguidance, europska mreža nacionalnih centara namijenjena savjetnicima (pedagozima, psiholozima), odnosno svima koji se bave profesionalnim usmjeravanjem u obrazovanju i zapošljavanju. Mreža broji 40 centara u čak 34 europske države.

'Cilj Euroguidancea je poticanje međunarodne mobilnosti stručnjaka iz područja profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj, promicanje europske dimenzije u cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju te pružanje informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i mobilnosti u Hrvatskoj i Europi. Seminari o profesionalnom usmjeravanju namijenjeni savjetnicima u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj se organiziraju od 2013. godine kako bi se produbila znanja savjetnika u školama potrebna za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje učenika te pružanje podrške učiteljima i roditeljima u razvoju vještina i radnih navika osnovnoškolaca i srednjoškolaca s ciljem razvoja radnih vrijednosti, vještina planiranja karijere i cjeloživotne zapošljivosti', objasnila je Mia Trcol iz AMPEU-a.

Europass, Eurodesk i eTwinning

Svakako treba spomenuti i eTwinning, portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole, koji profesorima i učenicima omogućuje umrežavanje s kolegama diljem Europe.

Program uključuje više od 1400 vrtića i škola te 5500 članova koji su do sada radili na više od dvije tisuće projekata.

'Riječ je o platformi za komunikaciju, razmjenu iskustava i različitih materijala koja nudi mogućnost stručnog usavršavanja putem interneta te sudjelovanja na usavršavanjima u inozemstvu u obliku seminara, radionica ili konferencija. Za usavršavanja u inozemstvu odabrani prijavitelji dobivaju financijsku potporu. Prije svega, platforma je namijenjena nastavnim i nenastavnim stručnim suradnicima, uključujući psihologe i pedagoge', istaknula je Tea Režek iz AMPEU-a.

Istovremeno, kada se mladi odluče na studiranje i profesionalno usmjeravanje izvan Hrvatske, jedan od posljednjih koraka je izrada kvalitetnog, čitkog i jednostavnog životopisa, u čemu im može pomoći portfelj Europass, pomoću kojeg mladi mogu pokazati sve stečene vještine i znanja budućim poslodavcima, a koji je ujednačen u cijeloj Europi.

Eurodesk putem svojih mrežnih stranica Europskog portala za mlade, mjesečnog biltena te mreže multiplikatora koju čini 17 udruga širom Hrvatske, pruža mladima sve potrebne informacije o mogućnostima za mobilnost, studiranje, volontiranje, stažiranje i usavršavanje u inozemstvu.

Osim životopisa, korak naprijed kod zapošljavanja može biti izrada jezične putovnice, dodatka svjedodžbi (namijenjenog osobama koje su prošle određenu vrstu strukovnog obrazovanja) te dopunske isprave o studiju u sklopu koje se na transparentan način prikazuju rezultati postignuti tijekom studiranja.

Važan korak u razvoju profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj svakako je i usvojena nacionalna Strategija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i razvoju karijere u Republici Hrvatskoj. Slijedi izrada akcijskog plana 'kojim će se definirati koje je tijelo zaduženo za koji dio te koje su njihove odgovornosti i uloge. Na taj način će i savjetnici u školama imati jasniju sliku o tome koja je njihova uloga u procesu profesionalnog usmjeravanja', rekla je Marija Galović, načelnica Ureda ravnatelja AMPEU-a.