IZLAZAK ILI OSTANAK

Ovo je pet mogućih scenarija ako britanski parlament odbije sporazum o Brexitu

27.11.2018 u 22:36

Bionic
Reading

Sporazum britanske vlade s Bruxellesom o Brexitu mogao bi oslabiti gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva za 3,9 posto do 2030. godine, stoji u studiji londonske think-tank institucije Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR). Takav udarac bio bi jednak gubitku gospodarstva Walesa ili doprinosa koji u BDP-u ima londonska industrija financijskih usluga. Pred britanskom premijerkom Theresom May ogroman je posao u parlamentu koji će sredinom prosinca glasati o usvajanju Brexita, a tportal donosi pet mogućih scenarija ako on bude odbijen

'Donji dom parlamenta odlučit će želi li ili ne da odgovorimo na volju britanskog naroda koji se odlučio za Brexit', kazala je Theresa May odmah nakon što je objavljeno kako će donji dom parlamenta glasati o usvajanju Brexita.

Glasanju će prethoditi maratonska petodnevna rasprava tijekom koje će May pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma. Valja napomenuti kako i među zagovornicima Brexita u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih pa ga je tako bivši šef diplomacije Boris Johnson nazvao 'katastrofom' i 'poniženjem' za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje će biti 'satelitska država' Europske unije.

Unatoč nezadovoljstvu u vlastitim redovima, premijerka May je u ponedjeljak pozvala sve zastupnike da daju svoj glas za sporazum o izlasku iz Europske unije, koji je opisala kao 'najbolji i jedini moguć'. Šefica britanske vlade potvrdila je s 'apsolutnom sigurnošću' kako nema 'boljeg mogućeg sporazuma' od onog sklopljenog s Bruxellesom na samitu Ujedinjenog Kraljevstva i 27 članica EU-a, na kojem su dvije strane nakon 17 mjeseci mukotrpnih pregovora usuglasile stavove i zaključile 'sporazumni razvod'.

Čelnik britanskih laburista Jeremy Corbyn odmah je pozvao na odbacivanje sporazuma, ocijenivši ga kao 'čin nacionalnog samosakaćenja'. I sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), nezadovoljna statusom koji je u sporazumu dodijeljen Belfastu kako bi se izbjegla ponovna uspostava tvrde granice na Zelenom Otoku, najavila je da će glasati protiv sporazuma.

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Nije naodmet dodati to kako se usvajanju protive i liberalni demokrati te Škotska nacionalna stranka (SNP).

May je međutim uvjerena da će Brexit proći u parlamentu, rekao je njezin glasnogovornik, dodajući kako vlada želi pridobiti zastupnike za sporazum o 'razvodu' već u prvom pokušaju. Ukoliko se Brexit ne usvoji, Ujedinjenom Kraljevstvu predstoji pet mogućih scenarija.

1. Odlazak bez sporazuma

Kao prvi od mogućih pet scenarija predviđa se odlazak iz EU-a bez sporazuma. Prema Zakonu o EU i britanskim Aktom o povlačenju, kao datum Brexita određen je 29. ožujka 2019. godine u 23 sata, a nakon tog roka za Veliku Britaniju bi prestali važiti sporazumi EU-a. Ukoliko parlament odbije sporazum, idući koraci vlade definirali bi se prema Aktu o povlačenju.

Za pojašnjenje Donjem domu parlamenta o kakvim je koracima riječ ministri će imati rok od 21 dana, nakon čega vlada ima još sedam dana da iznese prijedlog u Donjem domu, omogućujući parlamentarnim zastupnicima iznošenje vlastitih stavova o vladinu prijedlogu.

  • +11
Skup protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovakva situacija zastupnicima ne daje šansu za blokadom odluke o odbijanju Brexita, ali bi u tom slučaju vlada morala predložiti parlamentu novi zakon i osigurati podršku zastupnika ukoliko ne želi da Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz EU-a bez sporazuma.

2. Drugi pokušaj

Drugi scenarij predviđa još jedan pokušaj dogovora prema kojem bi u roku od tri tjedna, između odbijanja vladina sporazuma i obaveze ministara da se očituju o prijedlogu novog rješenja, otvorio manevarski prostor za nekoliko scenarija. U prvom slučaju premijerka May bi mogla ponovno pokušati progurati sporazum o povlačenju u Donjem domu. S druge strane, postoji mogućnost da London uvjeri Bruxelles da prilagodi deklaraciju o budućim odnosima u skladu sa strahovanjima sve većeg broja Britanaca.

3. Ponovljeni referendum

Treća mogućnost raspleta predstavlja ponavljanje referenduma do kojeg bi moglo doći ponajviše zbog panike na tržištu koja bi mogla protresti i najokorjelije pristaše 'razvoda'. Prema nekim analitičarima, postoji mogućnost da će značajnom broju zastupnika naglo biti prihvatljiv novi referendum kako bi se njime riješio problem 'uskog grla' u parlamentu i otvorila mogućnost za sprečavanje Brexita.

U ovom trenutku ideju o novom referendumu zastupa osam konzervativnih zastupnika i 44 laburista, kao i članovi Škotske nacionalne stranke i liberalni demokrati. Novi referendum može se organizirati samo ako vlada donese novi zakon o referendumu koji mora podržati većina u Donjem domu.

4. Opći izbori

Četvrti scenarij ukazuje na opće izbore do kojih bi se došlo ukoliko bude odbijen ishod glasanja o sporazumu koji zagovaraju laburisti. Put do općih izbora utvrđen je Aktom o utvrđenim parlamentarnim rokovima, a sama mogućnost općih izbora podrazumijeva glasanje o povjerenju u Donjem domu britanskog parlamenta.

5. Dogovor o nepostojećem sporazumu

Posljednji scenarij govori o mogućnosti da London od Bruxellesa zatraži produženo članstvo u EU u trajanju od godine dana prije odlaska, usklađeno s uvjetima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Bio bi to dogovor kojim bi se utvrdilo kako nema sporazuma.