UPOZNAJTE PERU BERTOVIĆA

Ovo je najbolji hrvatski vojnik

23.05.2014 u 19:15

  • +3

Ovo je najspremniji hrvatski vojnik

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul

Bionic
Reading

Pero Bertović, pripadnik Vojno-obavještajne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske, pobjednik je današnjeg natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga 'Prvi za Hrvatsku 14', održanog na slunjskome vojnom poligonu, drugi je pripadnik austrijskoj pješaštva Alexander Janko, a treći Dalibor Vondra, također iz Vojno-obavještajne bojne

Pehare su im, u nazočnosti vojnih izaslanika u diplomatskom zboru i zapovjednika vojske Kosova, uručili ministar obrane Ante Kotromanović i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Ante Urlić.

Čestitajući najboljima, Kotromanović je rekao kako je smisao natjecanja, koje je od ove godine i međunarodno, da se stalno podiže spremnost hrvatskog vojnika. Ubuduće će to natjecanje koje nosi naziv 'Prvi za Hrvatsku' biti još složenije te će se u nj, osim kopnene vojske, uključiti i mornarica.


Od 107 prijavljenih natjecatelja njih 17 je iz oružanih snaga Austrije, Poljske, Češke, Makedonije, Mađarske te NATO-saveza. Natjecalo se i 15 pripadnika hrvatskoga MUP-a, a ostali natjecatelji bili su iz raznih postrojba Hrvatske kopnene vojske.

Kotromanović je posebno pohvalio dvije natjecateljice iz Hrvatske i jednu iz Mađarske koje su uspješno prošle vrlo zahtjevne zadaće na 37,5 kilometara dugačkoj trasi, što je bilo vrlo teško i muškim natjecateljima.

Za sedmoricu domaćih natjecatelja koji su natjecanje napustili iako nisu ozlijeđeni najavio je stegovni postupak. 'Vojnik ne smije odustati ako nije ozlijeđen', rekao je Kotromanović. Zamjenik načelnika GS Ante Urlić rekao je pak kako to ne znači da će biti kažnjeni te da će se za svakog od njih utvrditi razlog zbog kojeg su odustali.

Hrvatski su natjecatelji na cilj dolazili nakon više od šest sati teškog natjecanja uz pozdrav: 'Domovini vjerni!' Pobjednik Bertović rekao je da vojnik mora služiti svojoj vojsci jednako u miru i u ratu. Trećeplasirani Dalibor Vondra u posljednjim minutama drugo je mjesto morao prepustiti austrijskom vojniku, koji je bio u boljoj kondiciji.

Voditelj ekipe Vojno-obavještajne bojne Nenad Alilović pohvalio je svoj tim jer su iz tog tima među prvih deset natjecatelja, uz Bertovića i Vondru, još petorica. Načelnik Urlić na svečanoj dodjeli pobjedničkih pehara pozdravio je sve Slavonce stradale u poplavi i vojnike koji im zdušno pomažu.

Ministar Kotromanović rekao je s tim u vezi kako se pokazalo da je potrebna nabava novih amfibijskih vozila i riječne flotile, čemu će se uskoro pristupiti.