REAKCIJE OPORBE

Vrdoljak: Ako Plenković želi vladu nacionalnog jedinstva, spreman sam pregovarati

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 28.04.2017 10:02
  • Objavljeno 27.04.2017 u 11:49
Bionic
Reading

'Ovo je lakrdija i sramota', ocijenio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić iznenadan potez predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je smijenio trojicu Mostovih ministara

U SDP-u očekuju da premijer Plenković raspiše izbore 'jer ovo nema nikakvog smisla'. 'Ovo je lakrdija i sramota', rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić. Podsjetio je kako su se ovakve stvari događale i u prošloj Vladi.

'Upozoravali smo od početka da ova Vlada ne funkcionira. Ovdje su prevladali partikularni interesi pojedinaca', rekao je Hajdaš Dončić.

U HNS-u, iako već postoje takve spekulacije, poručuju da neće sudjelovati ni u kakvom preslagivanju.

'Ponovno smo taoci kaotične situacije između HDZ-a i Mosta. Titanik vlada je udarila u najveću santu do sada i teško da će ovo preživjeti. Vlada vlada dok ima podršku najmanje 76 ruku u Saboru i vrlo skoro ćemo vidjeti ima li je. HNS neće prihvatiti nikakvu ideju o preslagivanju. Vlada koja nema potporu Sabora mora se povući, a jedini izlaz iz te situacije su novi izbori', rekao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Međutim predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak spreman je na drugo rješenje. 'Ako Plenković ima ideju o vladi nacionalnog jedinstva u kratkom roku, ja ću biti spreman sjesti za pregovarački stol. Ne želimo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Vlada nacionalnog jedinstva je široka i okupljala bi brojne stranke. Dođe li do izvanrednih izbora, očito je da HDZ i Most više ne funkcioniraju, a onda bi Most mogao u koaliciju sa SDP-om', rekao je Vrdoljak.

HSS-ov predsjednik Krešo Beljak dao je do znanja da je on za preslagivanje. 'Građani su umorni od ovoga. Mislim da je više stranaka trenutno protiv, nego uz HDZ-ovu većinu. Mislim da bismo trebali ići u preslagivanje, SDP - HSS - Most i ostali koji smo protiv HDZ-a', rekao je predsjednik HSS-a.

Iako su se pojavile i spekulacije da bi IDS mogao sudjelovati u eventualnom preslagivanju, predsjednik te stranke Boris Miletić u izjavi za tportal kaže da o tome nema govora.

'To su spekulacije. IDS je jedna od rijetkih stranaka koja je u ovih zadnjih dvadesetak godina pokazala što znači biti vjerodostojan. Nama biti dio vlade desnog centra nije prihvatljivo', rekao je Miletić za tportal.

Kazao je da je IDS spreman za izbore, no upozorava da je situacija vrlo loša. 'Situacija nije dobra, ona je loša jer imamo gospodarski problem s Agrokorom, imamo turističku sezonu pred nama i gužve na granicama. Ići na destabiliziranje Vlade može biti samo loše i rezultirati padom kreditnog rejtinga', kaže nam Miletić.

Zbog razrješenja Mostovih ministara i događanja u Vladi stanku u Saboru zatražio je HDZ, čiji je Branko Bačić pojasnio zašto je premijer zatražio razrješenje. 'Nakon svih pozitivnih makroekonomskih pokazatelja i smanjenja proračunskog deficita očekivali smo jasnu podršku svih partnera u Vladi', kazao je Bačić.

Kazao je kako pojedine stranke ne mogu biti pred interesima Hrvatske, a da bi Vlada mogla provoditi svoje planove i nastaviti s dobrim rezultatima, potrebno je jedinstvo u Vladi. 'Sukladno tome, kada premijer nema povjerenje svojih ministara, zatražio je razrješenje', kazao je Bačić.

'Dosad je to svakako neviđen potez u hrvatskoj političkoj praksi. Podsjećam da je Andrej Plenković nebrojeno puta isticao da je upravo on donio stabilnost u hrvatski politički prostor. Današnjom odlukom to više nije točno. Smjenjivanjem trojice ministara jasno je dekapitiranje u političkom smislu, ali i njihovo ponižavanje', kazala je za N1 bivša premijerka Jadranka Kosor.

Pitanje je, kazala je, opstaje li Vlada. 'Premijer može smijeniti ministre, a nove mora potvrditi Sabor. Otvara se niz pitanja, a jedno političko koje će se dodatno gurati u javni prostor jest činjenica da je oporba kritizirala Plenkovića kad se rušila Vlada i njegovo inzistiranje da sudbina jednog čovjeka ne može biti iznad sudbine države i Vlade. Upravo se o tome ovdje radi i sada je svakako presedan u političkom prostoru. Nisam sigurna koliko ovaj ruski rulet može donijeti, a koliko može odmoći Andreju Plenkoviću, jer ovo je isključivo njegova igra', kazala je Kosor.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal